Τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, μεταφέροντας το κόστος των κινήτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τους λογαριασμούς στο Εθνικό Σχέδιο και Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξετάζει η Ιταλία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractiv.
Σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό άφησε να εννοηθεί, χθες, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Επιτροπή Βιομηχανίας της Γερουσίας, καθώς πρότεινε ένα σχέδιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ώστε να βρεθεί μια πιο διαρθρωτική λύση στο πρόβλημα, αντί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί βραχυπρόθεσμες λύσεις για κάθε τρίμηνο.
«Δεν νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να έχουμε μετρητά κάθε τρίμηνο για λογαριασμούς, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Για τη χώρα μας, όπως και για άλλες χώρες της Ευρώπης, έχει έρθει η ώρα για μια διαρθρωτική στρατηγική», δήλωσε ο Τσινγκολάνι.
Παράλληλα στο δημοσίευμα του Euractiv αναφέρεται ότι ο υπουργός πρότεινε μια σειρά από κίνητρα με τίτλο «περικοπές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πρώτο γενικό σχέδιο θα περιλαμβάνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την τιτλοποίηση των χρεώσεων συστήματος στους λογαριασμούς, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες ETS, 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των κινήτρων για τα φωτοβολταϊκά, από 1 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των κινήτρων για την υδροηλεκτρική ενέργεια, 1,5 από τη μακροπρόθεσμη εμπορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, τόνισε τη σημασία της επιτάχυνσης των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της δημιουργίας νέων κινήτρων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ETS μακροπρόθεσμα. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, ο Τσινγκολάνι διευκρίνισε ότι «απαιτείται ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειών, οι οποίες διαχειρίζονται τις περιοχές». «Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος των 70 νέων γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030».
Είπε επίσης ότι απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ που μπορούν να βοηθήσουν σε μια τέτοια κατάσταση. Πρώτον, εξήγησε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει υποθέσεις για την αναθεώρηση των κανόνων των ευρωπαϊκών αγορών, με τη σταδιακή μετακίνηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μακροχρόνιες αγορές συναλλαγών, που δεν συνδέονται με τις αγορές φυσικού αερίου. Όμως αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας». Δεύτερον, ο υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς, μέτρο που, όπως είπε στην επιτροπή, «πρέπει να αντιμετωπιστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».