ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το μεγάλο στοίχημα του Μ. Ντράγκι: Να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης

Έχοντας τη στήριξη σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος της Ιταλίας ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ καλείται να αλλάξει άρδην το μοντέλο μίας οικονομίας που αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της ΕΕ.

Αντιμέτωπος με μία τεράστια πρόκληση αλλά και με μία χρυσή ευκαιρία βρίσκεται, πλέον, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, καθώς ανέλαβε χθες και τυπικά την πρωθυπουργία της Ιταλίας, δημιουργώντας ένα «μεικτό» υπουργικό συμβούλιο από πολιτικούς και τεχνοκράτες. 

Η πρόκληση δεν είναι άλλη από το να σώσει την Ιταλία τόσο από την επέλαση της πανδημίας όσο και της μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας και η χρυσή ευκαιρία λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς στη χώρα αντιστοιχούν κεφάλαια που ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να αλλάξει άρδην την εικόνα της οικονομίας της και να οδηγήσει τον «μεγάλο ασθενή» της ευρωζώνης σε μία νέα πορεία. 

Η στήριξη που έχει από όλο το πολιτικό φάσμα, με εξαίρεση το ακραία συντηρητικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας», κατορθώνοντας ταυτόχρονα να πείσει και τη Λέγκα να ξεχάσει τον ευρωσκεπτικισμό της, εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα μικρό θαύμα, σε μία χώρα που οι πολιτικές κρίσεις είναι τόσο συχνές ώστε έχουν γίνει συνήθεια για πολίτες και πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση του Ντράγκι είναι η 67η που ανέλαβε τα καθήκοντά της από το 1946 και η έβδομη μόνο την τελευταία δεκαετία.

Ο «Super Mario», όπως έγινε γνωστός ως ηγέτης της ΕΚΤ και ως ο άνθρωπος που θεωρείται ο βασικός παράγοντας που βοήθησε την ευρωζώνη να εξέλθει από τη χρήση χρέους, με την ιστορική, πλέον, φράση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», έδειξε εξ αρχής της προθέσεις του, με τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. 

Οκτώ από τα υπουργεία πήγαν στους τεχνοκράτες, με τα υπόλοιπα να διαχωρίζονται μεταξύ των έξι κύριων κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση - τέσσερα για το Κίνημα 5 Αστέρων, τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, τρία το καθένα για το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Λέγκα και τη Forza Italia και από ένα για τα Italia Viva και LEU.

Η επιλογή του Ντανιέλ Φράνκο στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν διόλου τυχαία. Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς συνεργάτες του Ντράγκι και πρώην αντιπρόεδρο της Τράπεζας της Ιταλίας, ενώ η τοποθέτηση της πρώην επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μάρτα Καρταμπία στο υπ. Δικαιοσύνης δείχνει την πρόθεση να συνεχιστεί το δύσκολο έργο «εκκαθάρισης» μίας χώρας που η παρουσία της μαφίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα εντός και εκτός των συνόρων της. 

Ταυτόχρονα επέλεξε δύο πρόσωπα – κλειδιά για τα νέα υπουργεία Ψηφιακής Μετάβασης και Πράσινης Ανάπτυξης, τα οποία θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας και αποτελούν δύο τομείς που η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να κατευθυνθεί μεγάλος αριθμός κεφαλαίων. 

Ο τεχνοκράτης και πρώην επικεφαλής της Vodafone στην Ιταλία, Βιτόριο Κολάο ανέλαβε το υπ. Ψηφιακής Μετάβασης, σε ένα μήνυμα προς την Κομισιόν ότι η Ιταλία μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας της. Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο φυσικός στο επάγγελμα Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, που αναλαμβάνει την Πράσινη Ανάπτυξη, ένα ακόμη πρόσωπο εκτός πολιτικού φάσματος, αλλά σεβαστό για τις γνώσεις του σε αυτόν ακριβώς τον τομέα. 

Διχογνωμίες και κόντρες 

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση Ντράγκι επιτύχει τότε αυτό θα αποτελέσει νίκη για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Θα «δείξει» στην ευρωζώνη και στον δύσπιστο (και πλούσιο) Βορρά ότι εάν προσφερθούν τα κατάλληλα κεφάλαια στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείρισή τους είναι ορθή, τότε τελικά όλη η ευρωζώνη βγαίνει κερδισμένη και πιο ισχυρή. 

«Η εμπειρία σας θα είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για την Ιταλία και την Ευρώπη στο σύνολό της, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Ντράγκι, μέσω Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μόλις ανακοινώθηκε ότι έλαβε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Όμως η Ιταλία βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν τον κορονοϊό κάθε μέρα, η εκστρατεία εμβολιασμού πηγαίνει αργά και ως εκ τούτου ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Ντράγκι είναι αρκετά περιορισμένος. 

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η κυβέρνησή του θα κατορθώσει να επιβιώσει, καθώς τα κόμματα που την απαρτίζουν διαφωνούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη μετανάστευση έως την ανάπτυξη των υποδομών και φυσικά τους τομείς που θα πρέπει να κατευθυνθούν οι δημόσιες επενδύσεις. 

Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ο Ντράγκι ζήτησε από τους υπουργούς του να ξεχάσουν τις κομματικές τους γραμμές και να δράσουν ως «μία ενότητα» καθώς καλούνται πάνω απ’ όλα να «διαφυλάξουν τη χώρα» τους. 

«Αν ξεκινήσει αμέσως με αυτές τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε εδώ και 20 χρόνια, θα έχει μια ευκαιρία επιτυχίας», υποστηρίζει στον «Economist» ο Τζιουλιάνο Νότσι, καθηγητής στρατηγικής και μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Politecnico του Μιλάνου, προσθέτοντας, όμως, ότι «αν περιμένει περισσότερο από ένα μήνα, η θετική αίσθηση θα σβήσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε... ηρωική διαπραγμάτευση η Ιταλία για το χρέος και τον ESM

Εναντίον της ΕΚΤ στρέφεται η νέα κυβέρνηση της Μελόνι και γίνεται λόγος για «παράλογες» αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η Ρώμη είναι η μόνη χώρα που δεν επικυρώνει την αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Italia, Italy, Ekloges
ΔΙΕΘΝΗ

Ακροδεξιά πρωθυπουργός έρχεται στην Ιταλία, «ατυχήματα» φοβάται η Ευρώπη

Η Τζόρτζια Μελόνι με Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι θα επικρατήσουν στις εκλογές. Ανησυχίες για τη στάση της νέας κυβέρνησης έναντι της Ρωσίας και την οικονομική της πολιτική. Κλειδί το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπ. Οικονομικών.
italia
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ανησυχία για τις εκλογές στο μίνι-Νταβός των επικεφαλής των επιχειρήσεων

Ο κ. Ντράγκι χειρίζεται έκτοτε τις τρέχουσες υποθέσεις εν αναμονή του ή της διαδόχου του, που πιθανόν θα είναι η Τζόρτζα Μελόνι, η επικεφαλής της μεταφασιστικής παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας.