ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Το κτίριο της Κνεσέτ
Η Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ με ισραηλινές σημαίες μπροστά.

Η Κνεσέτ εγκρίνει σε πρώτη ανάγνωση τη θανατική ποινή για τρομοκράτες

Η Κνέσετ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που προβλέπει τη θανατική ποινή για τρομοκρατικές επιθέσεις, στοχεύοντας ιδιαίτερα Παλαιστίνιους δράστες. Υπερψήφισαν 39, κατά 16, υπό πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση σχέδιο νόμου για τη θέσπιση της ποινής του θανάτου για τρομοκρατικές ενέργειες, με 39 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά κυρίως Παλαιστίνιους που κρίνονται ένοχοι για φονικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Η πρόταση προωθήθηκε με έντονη πίεση από τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος είχε απειλήσει με αποχώρηση της παράταξής του από την κυβερνητική συμμαχία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε περίπτωση που το σχέδιο δεν προχωρούσε σε ψηφοφορία.

Για να γίνει νόμος, το κείμενο πρέπει να υπερψηφιστεί ακόμη σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «οποιοσδήποτε προκαλεί εσκεμμένα ή από αμέλεια τον θάνατο Ισραηλινού πολίτη με κίνητρο ρατσισμού ή μίσους και με στόχο τη βλάβη του κράτους του Ισραήλ, θα τιμωρείται με την ποινή του θανάτου».

Η συγκεκριμένη διατύπωση καθιστά τη θανατική ποινή εφαρμοστέα σε Παλαιστίνιους δράστες, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για Ισραηλινούς που σκοτώνουν Παλαιστινίους.

Η επιτροπή εθνικής ασφαλείας της Κνεσέτ είχε αιτιολογήσει την υποστήριξη του νομοσχεδίου ως μέτρο που αποσκοπεί στο να «κοπεί η τρομοκρατία από τη ρίζα και να δημιουργηθεί ισχυρή αποτροπή». Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε δηλώσει ότι «κάθε τρομοκράτης που ετοιμάζεται να διαπράξει φόνο πρέπει να ξέρει πως δεν υπάρχει παρά μόνο μια τιμωρία: η ποινή του θανάτου».

Η συζήτηση για τη θανατική ποινή στην Ισραηλινή Βουλή διεξήχθη ενώ παραμένει σε ισχύ η εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που επιτεύχθηκε υπό πίεση των ΗΠΑ μετά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στη νότια Ισραηλινή επικράτεια στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σε αντίδραση, η Χαμάς χαρακτήρισε την πρόταση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», καλώντας διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την πρωτοβουλία ως «επικίνδυνο βήμα» που, σύμφωνα με την ίδια, στοχεύει στη συνέχιση της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης υπό το πρόσχημα της νομιμότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Πυροβολισμοί τραυμάτισαν τον επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας

Ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας Τρίπολης τραυματίστηκε ελαφρά σε επίθεση από αγνώστους έξω από τη μεγαλύτερη φυλακή της πόλης. Η υπηρεσία και το υπουργείο Δικαιοσύνης καταδίκασαν το περιστατικό ως «θρασύδειλη επίθεση».
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατηγορίες σε νεοναζί για τρομοκρατία και απόπειρες δολοφονίας

Ομοσπονδιακός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες σε οκτώ μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Τελευταίο Κύμα Άμυνας» για εμπρησμούς, απόπειρες δολοφονίας και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Αστυνομικός στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τορίνο: Νεαρός συνελήφθη για επίθεση κατά αστυνομικού

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν 22χρονο για επίθεση με σφυρί και κλωτσιές κατά αστυνομικού σε επεισόδια στο Τορίνο. Ο 29χρονος αστυνομικός νοσηλεύεται με ψυχολογική υποστήριξη και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σύντομα.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεσαν άνδρα καταδικασμένο για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Το Ιράν εκτέλεσε έναν άνδρα, που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, μεταδίδοντας διαβαθμισμένες πληροφορίες στη Μοσάντ και βοηθώντας σε σαμποτάζ του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan.