ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: H διεύρυνση του ΝΑΤΟ επιδεινώνει την ασφάλεια στην Ευρώπη

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει να λάβει γραπτές απαντήσεις από το ΝΑΤΟ σχετικά με τις προτάσεις που έκανε για νομικές εγγυήσεις ασφαλείας και να ακούσει από τη συμμαχία πώς θα τις εφαρμόσει.

Η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ενέχει απαράδεκτους κινδύνους, τους οποίους η Μόσχα θα αντιμετωπίσει, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό μετά το πέρας των συνομιλιών Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κατανοήσει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η προσθήκη περισσότερων μελών στην συμμαχία υπερτερούν των πιθανών πλεονεκτημάτων, όπως και ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία θα ήταν δυνατή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι «το 1997 τις πόρτες του ΝΑΤΟ χτυπούσε μόνο μία χώρα, που έχει κοινά σύνορα με την Ρωσία, η Πολωνία» ενώ «σήμερα στο ΝΑΤΟ μπήκαν πολλά κράτη, τα εδάφη των οποίων χρησιμοποιούνται με προφανή τρόπο για την επέκταση της ισχύος προς την κατεύθυνση της Ρωσίας από διάφορες γεωγραφικές κατευθύνσεις και σε στρατηγικό βάθος», επεσήμανε ότι «αυτό επιδεινώνει σοβαρά την ασφάλεια μας και δημιουργεί για την ίδια (τη Ρωσία) απαράδεκτους κινδύνους τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για να σημειωθεί πρόοδος. Είπε επίσης ότι η Μόσχα περιμένει να λάβει γραπτές απαντήσεις από το ΝΑΤΟ σχετικά με τις προτάσεις που έκανε για νομικές εγγυήσεις ασφαλείας και να ακούσει από τη συμμαχία πώς θα τις εφαρμόσει, ή -αν όχι- γιατί δεν μπορεί να το κάνει.

Η Μόσχα θα ήταν τότε σε θέση να αποφασίσει, είπε ο Γκρουσκό, για την πορεία της δράσης της, προειδοποιώντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε απλώς να διαλέξει προτάσεις ασφαλείας από τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Ρωσία. Ο Γκρουσκό είπε ότι μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα, όπως υπήρχε παλαιότερα. Αυτό οφείλεται όπως είπε «στην αναστροφή προς το παλαιό ΝΑΤΟ» η οποία αποσκοπεί να περιορίσει την Ρωσία.

«Η θετική ημερήσια διάταξη, η οποία υπήρχε -καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνδρομή των δυνάμεων για την κοινή ασφάλεια στο Αφγανιστάν, καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, καταπολέμηση της πειρατείας και πολλά άλλα- ανήκουν στο παρελθόν και αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτό έγινε, επειδή μια τέτοια συνεργασία δεν εντάσσεται στην νέα αυτή αναστροφή προς το παλαιό ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Γκρουσκό.

Ο Γκρουσκό, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συζήτησαν την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, ότι η απέλαση Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ πέρυσι ήταν απαράδεκτη . Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να επαναφέρει τη διπλωματική της αποστολή στο ΝΑΤΟ, εάν η συμμαχία αλλάξει τις προσεγγίσεις της σε ότι αφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το ΝΑΤΟ και επιθυμεί αυτός να διεξάγεται όχι μόνο σε επίπεδο διπλωματών, αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικών. Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ είπε ότι ήταν «μια συζήτηση από καρδιάς».

«Νομίζω ότι (αυτή η συνάντηση) ήταν απολύτως απαραίτητη. Κατ' αρχάς, υπήρξαν κάποιες ανακατατάξεις. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνεδρίαση, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν αυτά τα ζητήματα στην πλήρη τους διάσταση, έμεναν πάντα κατά κάποιο τρόπο σε δεύτερο πλάνο, αλλά με τον τρόπο που συζητήθηκαν σήμερα, δεν θυμάμαι τέτοια ευθύτητα και οξύτητα. Ήταν μια συζήτηση από καρδιάς», δήλωσε ο Γκρουσκό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον πυρηνικό κίνδυνο

Η βάση αντιαεροπορικής άμυνας, που βρίσκεται στην πόλη Ρετζίκοβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, άνοιξε στις 13 Νοεμβρίου.
Voreia Korea-Flag-Simaia
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η αποστολή στρατευμάτων στη Ρωσία

Το Κίεβο αναφέρει η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο, που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενδέχεται να ισοδυναμεί με έγκλημα επιθετικότητας με βάση το διεθνές δίκαιο.