ΓΔ: 2141.13 -1.42% Τζίρος: 97.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:38:44
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Μείωση ανεργίας και αύξηση μισθών αναμένεται για το 2022

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, επί του παρόντος χρειάζονται κατά μέσο όρο 207 ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια θέση υδραυλικού, 198 ημέρες για θέση οδηγού εκσκαφέων και 171 ημέρες για θέση ελαιοχρωματιστή.

Λιγότερους ανέργους και υψηλότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους εκτιμάται ότι θα έχει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλούς τομείς το τρέχον διάστημα.

«Οι κάτοικοι της Γερμανίας έχουν εξαιρετικές προοπτικές εργασίας. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 μπορούμε να επιτύχουμε και πάλι πλήρη απασχόληση, ποσοστό ανεργίας 3-4%», δήλωσε στην Bild ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και πρώην μέλος της επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας Λαρς Φελντ.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Γερμανικών Πόλεων, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι τεράστια. Ενδεικτικά, τα επόμενα χρόνια η Ένωση αναμένει την πρόσληψη 550.000 και πλέον εργαζόμενων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, η Ένωση των Εστιατόρων Dehoga τονίζει ότι το 80% των μελών της καταγράφει έλλειψη τουλάχιστον 250.000 υπαλλήλων στον κλάδο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, επί του παρόντος χρειάζονται κατά μέσο όρο 207 ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια θέση υδραυλικού, 198 ημέρες για θέση οδηγού εκσκαφέων και 171 ημέρες για θέση ελαιοχρωματιστή.

Ο κ. Φελντ προβλέπει ακόμη πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα είναι υψηλότερες από ό,τι κατά το παρελθόν, ενώ ο συνάδελφός του και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ εκτιμά ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα οδηγήσει τους εργοδότες να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εξειδικευμένων. Επιπλέον, ο γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι θα υπάρχει ζήτηση για εργαζόμενους με περιορισμένη εξειδίκευση, ακόμη και ανειδίκευτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Εκλογές Κυριακή, μάχη CDU-Πρασίνων

Ντέρμπι οι εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: CDU και Πράσινοι ισοψηφούν (28%) στη δημοσκόπηση του ZDF, με τον Τζεμ Έζντεμιρ να προηγείται στην προτίμηση για πρωθυπουργό. Ο νυν συνασπισμός Πρασίνων-CDU ενδέχεται να κριθεί οριακά.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί: 6 στους 10 καταδικάζουν την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν

Η πλειοψηφία των Γερμανών καταδικάζει την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν και εκφράζει ανησυχία για τη διεθνή πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία. Υψηλό το ποσοστό που φοβάται διατάραξη στο εμπόριο και άνοδο στις τιμές των καυσίμων.
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Λούφτχανσα: Επανεκκινούν οι πτήσεις Λάρνακα-Γερμανία από το Σάββατο

Η Lufthansa επαναφέρει το Σάββατο τις πτήσεις από και προς Λάρνακα, ενώ παρατάσσει την αναστολή δρομολογίων για Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Τεχεράνη, Αμάν και Ερμπίλ έως τα τέλη Μαρτίου ή Απριλίου.
Οικονομία Γερμανίας πτώση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ζημιογόνος ο ισολογισμός της Bundesbank για το 2025

Η Bundesbank σημείωσε ζημία στον ισολογισμό του 2025 για έκτη χρονιά, μειώνοντας όμως το έλλειμμα στα 8,6 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωση, δεν θα δοθούν πόροι στο κράτος, ενώ ο διοικητής παραμένει καθησυχαστικός για το μέλλον.
Πλοίο μεταφοράς κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Hapag-Lloyd: Διακοπή μεταφορών εμπορευμάτων προς τις χώρες του Κόλπου

Η Hapag-Lloyd ανέστειλε μέχρι νεωτέρας όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τον Περσικό Κόλπο, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας αποστολές σε Εμιράτα, Ιράκ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
Ντόναλντ Τραμπ και Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο καγκελάριος διευκρίνισε το θέμα Ισπανίας με Τραμπ

Η σιωπή του καγκελάριου Μερτς απέναντι στις επικρίσεις Τραμπ κατά της Ισπανίας προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως το θέμα τέθηκε κατόπιν, τονίζοντας τη διατήρηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.