ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: «Μήλον της έριδος» το ΥΠΟΙΚ μεταξύ Πράσινων και Φιλελεύθερων

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων, κ. Κ. Λίντνερ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι κάθε εταίρος της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει ισχυρό λόγο σε αυτήν, με το δικό του κόμμα να «δικαιούται» το ΥΠΟΙΚ.

Το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων, των δύο κομμάτων που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. 

Παρότι όλοι οι αρχηγοί επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις τους δεν αφορούν για την ώρα τα πρόσωπα, αλλά μόνο την ουσία των πολιτικών, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ άφησε χθες το βράδυ να εννοηθεί ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο υπουργείο. «Για μένα το σημαντικό είναι ένα: ο κάθε ένας από τους εταίρους πρέπει να μπορεί να έχει επιρροή. Υπάρχει η Καγκελαρία, υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το νέο υπουργείο Κλίματος. Και είμαι της άποψης ότι κάθε εταίρος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει διαμορφωτικά», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων δεν θα πρέπει να γίνεται δημόσια.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και ο Γενικός Διευθυντής της Κ.Ο. Μάρκο Μπούσμαν είχαν ταχθεί ευθέως υπέρ της ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον αρχηγό τους. Επιπλέον, υψηλόβαθμο στέλεχος του FDP φέρεται να δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι με το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όλα οδηγούν τον Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά τους ωστόσο και οι Πράσινοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το υπουργείο. Ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι «πολύ σημαντικό» και ότι το κόμμα του έχει πολύ διαφορετικές θέσεις στα δημοσιονομικά από το FDP. «Δεν βοηθά όμως να μπαίνουμε σε εικασίες περί προσώπων. Είναι θέμα εντιμότητας, αλλά και πολιτικής οξυδέρκειας», σημείωσε.

Η αναφορά όμως του Κρίστιαν Λίντνερ στην προοπτική ίδρυσης νέου υπουργείου για το Κλίμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του συμπροέδρου του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Δεν συζητούμε τώρα για το πώς θα κοπεί και θα ραφτεί κάθε υπουργείο. Και περιμένω ότι θα κάνουμε αυτό που έχουμε πει, θα μιλήσουμε πρώτα για την ουσία», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αποχώρηση στρατιωτών και προσωπικού από Ιράκ και Βαγδάτη

Η Γερμανία αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις και προσωπικό από τη Μέση Ανατολή λόγω της αστάθειας, μεταφέροντάς τα κυρίως στην Ιορδανία. Αντίστοιχα, η Ελβετία διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία της στην Τεχεράνη με περιορισμένο προσωπικό.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Συντονισμός των εταίρων, όχι αδιαφορία για στρατιωτική στήριξη στην Κύπρο

Η Γερμανία δεν συμμετέχει στρατιωτικά στην Κύπρο λόγω συντονισμού με ΝΑΤΟ και ΕΕ και όχι αδιαφορίας, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Άμυνας. Η Κύπρος έχει ζητήσει διμερώς βοήθεια, ενώ στήριξη παρέχουν ήδη Ελλάδα και Γαλλία.
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Λουφτχάνσα: Ακύρωση προσέγγισης στο Ριάντ για λόγους ασφαλείας

Η Lufthansa ακύρωσε ξαφνικά την προσγείωση αεροσκάφους της στο Ριάντ για λόγους ασφαλείας και το κατεύθυνε στο Κάιρο, λόγω προσωρινής διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου. Προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια, τόνισε ο CEO.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Εκλογές Κυριακή, μάχη CDU-Πρασίνων

Ντέρμπι οι εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: CDU και Πράσινοι ισοψηφούν (28%) στη δημοσκόπηση του ZDF, με τον Τζεμ Έζντεμιρ να προηγείται στην προτίμηση για πρωθυπουργό. Ο νυν συνασπισμός Πρασίνων-CDU ενδέχεται να κριθεί οριακά.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί: 6 στους 10 καταδικάζουν την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν

Η πλειοψηφία των Γερμανών καταδικάζει την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν και εκφράζει ανησυχία για τη διεθνή πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία. Υψηλό το ποσοστό που φοβάται διατάραξη στο εμπόριο και άνοδο στις τιμές των καυσίμων.
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Λούφτχανσα: Επανεκκινούν οι πτήσεις Λάρνακα-Γερμανία από το Σάββατο

Η Lufthansa επαναφέρει το Σάββατο τις πτήσεις από και προς Λάρνακα, ενώ παρατάσσει την αναστολή δρομολογίων για Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Τεχεράνη, Αμάν και Ερμπίλ έως τα τέλη Μαρτίου ή Απριλίου.