ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Αντιμέτωπες με υποβάθμιση της αξιολόγησης οι ΗΠΑ λόγω του χρέους

Εάν δεν αυξηθεί ή ανασταλεί το όριο δανεισμού, η αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθεί αναγκασμένη από την επομένη να σταματήσει να λειτουργεί με πίστωση, θα αναγκαστεί να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες. 

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, προειδοποίησε χθες Τρίτη πως η απειλή ακόμη και κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ ενδέχεται να εξωθήσει οίκους αξιολόγησης να μειώσουν «πολύ σύντομα» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου εάν δεν βρεθεί το ταχύτερο λύση για την αύξηση του ορίου του χρέους.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν εμπλακεί σε μπραντεφέρ γύρω από την ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου του χρέους της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, διαδικασία που συνήθως έχει τυπικό χαρακτήρα και αποπερατώνεται εύκολα, όμως αυτή τη φορά έχει ρουφήξει το Κογκρέσο σε κινούμενη άμμο εξαιτίας πολιτικών διενέξεων.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε νωρίτερα χθες μιλώντας στον Τύπο στην «πραγματική πιθανότητα» να γίνει αλλαγή των κανόνων στο Κογκρέσο ώστε να παρακαμφθεί η δυνατότητα των Ρεπουμπλικάνων να συνεχίσουν την πρακτική κωλυσιεργίας - ή filibuster, στην αργκό του αμερικανικού Κογκρέσου -, ώστε να μπορέσει να εγκριθεί η αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο χρόνος πλέον πιέζει: οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη χρημάτων τη 18η Οκτωβρίου εάν δεν έχει γίνει η αύξηση μέχρι τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. «Οι οίκοι αξιολόγησης λένε τώρα πως είναι πιθανό να προχωρήσουν σε υποβάθμιση (σ.σ. του αξιόχρεου του δημοσίου των ΗΠΑ) πολύ πριν από τη 18η» Οκτωβρίου, είπε ο κ. Σούμερ σε δημοσιογράφους.

Αυτό θα «είχε τεράστιο κόστος για τους αμερικανούς καταναλωτές, για τις αμερικανικές εταιρείες και για την αμερικανική οικονομία», προειδοποίησε επιμένοντας πως οι υποβαθμίσεις μπορεί να έρθουν «πολύ σύντομα».

Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ. Η ισχύς του είχε ανασταλεί το 2019, στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με τους τότε αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς, και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Βρίσκεται στα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν δεν αυξηθεί ή ανασταλεί, η αμερικανική κυβέρνηση θα βρεθεί αναγκασμένη από την επομένη να σταματήσει να λειτουργεί με πίστωση, θα αναγκαστεί να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες. Ο Τζο Μπάιντεν ανέβασε κατακόρυφα τον τόνο τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας πως εξαιτίας της «ανεύθυνης» ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να «εγγυηθεί» το ότι οι ΗΠΑ δεν θα κηρύξουν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν ετοιμάζει βιβλίο για τη θητεία του στον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την έκδοση του βιβλίου του «Υποσχέσου μου, Αμερική» με απολογισμό της προεδρίας του και διαβεβαίωσε πως η θεραπεία για τον καρκίνο του προχωρά καλά, όπως ανέφερε σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Χαλαρώνει τους κανόνες για τους ρύπους από τα βαριά φορτηγά στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί νέα χαλάρωση των ορίων εκπομπών σε βαριά φορτηγά προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το κλίμα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κοροϊδεύει την Τζιλ Μπάιντεν για το ντιμπέιτ του 2024

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε σκωπτικά την παραδοχή της Τζιλ Μπάιντεν για το αποτυχημένο ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν το 2024, σημειώνοντας ότι η δική του εμφάνιση επισκιάστηκε από τις δηλώσεις της πρώην πρώτης κυρίας.
Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Τα επεισόδια στη Μινεάπολη προσβάλλουν τις αξίες μας

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα πρόσφατα γεγονότα στη Μινεάπολη, μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών από πυρά ομοσπονδιακών, τονίζοντας πως η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ για παράνομη ανατροπή εκλογών 2020

Ο Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ ότι προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020 και να εμποδίσει τη μεταβίβαση εξουσίας στον Μπάιντεν, αγνοώντας πολιτικές σκοπιμότητες στη δίωξή του.
Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μειωτικοί χαρακτηρισμοί σε πλάκα για τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Σε τοίχο της προεδρικής κατοικίας των ΗΠΑ, το πορτρέτο του Τζο Μπάιντεν συνοδεύεται από επιθετικές ταμπέλες που υιοθετούν μειωτικούς χαρακτηρισμούς του Τραμπ, αμφισβητώντας την εκλογική του νίκη και ρίχνοντάς του ευθύνες για τον πόλεμο Ουκρανίας.