Διατήρηση και πιθανώς επιτάχυνση των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων τραπεζών στην Ευρώπη αναμένει έως το τέλος του έτους και πιθανώς έως το 2022 ο οίκος αξιολόγησης Scope, τονίζοντας ότι οι χώρες που η δραστηριότητα θα είναι πιο έντονη είναι Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία.
Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος από τις αρχές του 2020 έχουν σημειωθεί 50 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στις οποίες συμμετέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες, η αξία των οποίων φθάνει στα 37 δισ. δολάρια.
Οι περισσότερες συμφωνίες γίνονται εντός εθνικών συνόρων, αλλά οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται πρόθυμες να ενθαρρύνουν και διασυνοριακές εξαγορές, ενώ οι αγορές Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από «κατακερματισμό δυνάμεων» και αυτός είναι ο βασικός λόγος που εμφανίζουν πιο έντονη ανάγκη για συγχωνεύσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Scope η εγχώριες συμφωνίες θα είναι αυτές που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης μόχλευσης στις τράπεζες αλλά και αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους στη βασική αγορά τους.
Μία ενδεχόμενη εξαγορά είναι αυτή της Banca Monte de Paschi di Siena (BMPS) από τη UniCredit, με την τελευταία να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι μία συμφωνία δεν είναι σίγουρη, όλα δείχνουν ότι το ιταλικό υπουργείο μπορεί να δεχθεί την εξαγορά συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της BMPS από τη UniCredit αλλά όχι το σύνολο της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η BMPS εμφάνισε αρνητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο των τελευταίων ευρωπαϊκών τεστ, γι' αυτό και είναι επείγουσα η ανάγκη να βρεθεί αγοραστής της.
Οι συγχωνεύσεις ενθαρρύνονται και από τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να υπάρξει «μάζεμα» του τραπεζικού συστήματος και βελτίωση της κερδοφορίας, σε μία περίοδο που το γενικότερο περιβάλλον, με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, πλήττει την κερδοφορία αρκετών τραπεζικών ομίλων.
Παράλληλα η αξία των συνεργιών είναι υψηλότερη από το παρελθόν, με το τραπεζικό τοπίο να αλλάζει άρδην και εξαιτίας της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε αλλαγές και του τρόπου συμπεριφοράς καταναλωτών και καταθετών. Αναφορικά με το ενδεχόμενο διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων η Scope αναμένει ότι αυτές μπορεί να γίνουν από ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν την παρουσία τους σε επιλεγμένες χώρες.
Την ίδια ώρα αρκετές τράπεζες προχωρούν σε πώληση μονάδων, τις οποίες δεν θεωρούν «κεντρικές» ή έχουν εμφανίσει αρνητική πορεία. Μεταξύ αυτών των κινήσεων ξεχωρίζει η ανακοίνωση της HSBC για πώληση της θυγατρικής retail banking που διαθέτει στη Γαλλία στην Cerberus, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργητική στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά έχοντας αποκτήσει μερίδιο σε αρκετούς τραπεζικούς ομίλους συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank, Commerzbank, HSH Nordbank, BAWAG και άλλων.
Ιδιαίτερα δραστήρια είναι και τα επενδυτικά κεφάλαια Apollo και J.C. Flowers, έχοντας και τα δύο καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της πορτογαλικής EuroBic, μαζί με τις πορτογαλικές Novo Banco και Banco CCT. Σημειώνεται ότι η Flowers μαζί με την Bain Capital πρόσφατα απέκτησαν το 10% της βρετανικής Co-Operative Bank.