ΓΔ: 2216.74 0.53% Τζίρος: 79.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:21:01
germania
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία στη Γερμανία για τα χημικά εργοστάσια κοντά σε πόλεις

Στη Γερμανία έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την παρουσία των χημικών εργοστασίων κοντά σε αστικά κέντρα. Παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα οι ειδικοί αναφέρουν πως οι πόλεις είναι ασφαλείς από τα εργοστάσια.

Η Γερμανία μετράει τις πληγές της λίγες μέρες μετά την ισχυρή έκρηξη στο Χημικό Πάρκο στο Λεβερκούζεν όπου στοίχισε την ζωή σε πέντε εργαζομένους ενώ υπάρχουν και δυο αγνοούμενοι, που ωστόσο οι πιθανότητες εντοπισμού τους είναι υπερβολικά μικρές. Το δυστύχημα στις χημικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις όμως επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία τον προβληματισμό γύρω από την παρουσία χημικών βιομηχανικών μονάδων ένα βήμα από τις πόλεις.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη Ρηνανία βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. 260 εταιρίες χημικών απασχολούν περισσότερους από 70.000 εργαζόμενους. Σε απόσταση αναπνοής από την Κολωνία βρίσκονται δίπλα-δίπλα μονάδες της Bayer, ExxonMobil Chemical, Ineos, Covestro και Lanxess.

Ο Ερνστ Γκρίγκατ, επικεφαλής του Χημικού Πάρκου, το οποίο περιλαμβάνει χημικές βιομηχανίες σε Λεβερκούζεν, Ντόρμαγκεν και Κρέφελντ, μιλά στην DW για τους ιστορικούς λόγους γειτνίασης αστικών κέντρων και χημικών μονάδων: «Η συγκέντρωση χημικών βιομηχανιών σε ένα γεωγραφικό σημείο είναι σχετικά καινούργιο φαινόμενο. Προέκυψε ωστόσο από βιομηχανίες που υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Στο Λεβερκούζεν για παράδειγμα πρώτα έγινε η βιομηχανία και μετά γύρω της δημιουργήθηκαν συνοικίες και στη συνέχεια ολόκληρη πόλη. Ο λόγος ήταν ότι οι εργάτες μετακινούνταν αποκλειστικά με τα πόδια οπότε έπρεπε να διαμένουν όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο εργασίας τους».

Κατά την άποψη του Ερνστ Γκρίγκατ, παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης διαφόρων βιομηχανιών σε ένα σημείο είναι οι δομές ασφαλείας, οι οποίες δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από φωτιά και εκρήξεις μέχρι διαρροή επικίνδυνων ουσιών. Επιπλέον, λέει ο γερμανός χημικός, παρά την εγγύτητα στα αστικά κέντρα, η προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο ο όποιος κίνδυνος.

Ο κύριος λόγος για τη συγκέντρωση χημικών βιομηχανιών σε συγκεκριμένα σημεία είναι σαφώς τα οικονομικά πλεονεκτήματα, εξηγεί ο επικεφαλής του Χημικού Πάρκου: «Η συνύπαρξη καθιστά ανταγωνιστικότερες τις βιομηχανίες. Εκτός αυτού βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία με πρόσβαση στην υποδομή, ποτάμια, σιδηροδρόμους και οδικές αρτηρίες. Ίσως οι κάτοικοι της Κολωνίας να μην το γνωρίζουν, αλλά στη Κολωνία υπάρχουν οι περισσότερες χημικές βιομηχανίες στη Γερμανία, ίσως και στην Ευρώπη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπόδιο στο εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αύξηση δασμών στα αυτοκίνητα από ΕΕ

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα της ΕΕ στο 25%, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Εμπορίου, Τζέιμισον Γκριρ. Τόνισε ότι πρόκειται για μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων κι όχι για μόνιμη κατάσταση.
Σύγκρουση αυτοκινήτου δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ποιος είναι ο οδηγός που παρέσυρε πλήθος στη Λειψία

Ένας 33χρονος Γερμανός, με ιστορικό ψυχικών διαταραχών και ποινικό μητρώο, συνελήφθη αφού έπεσε με αυτοκίνητο σε πεζούς στη Λειψία. Τα βίντεο τον δείχνουν με ξυρισμένο κεφάλι και τατουάζ, να φωνάζει «Κάντε το να σταματήσει».
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Λειψία: 33χρονος με ψυχολογικά προβλήματα έπεσε με αυτοκίνητο σε πλήθος

Αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο στη Λειψία, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας πολλούς. Ο 33χρονος οδηγός, που έχει ψυχολογικά προβλήματα, συνελήφθη. Τρεις τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Επίθεση με αυτοκίνητο Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Λειψία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος, 2 νεκροί και 15 τραυματίες

Δύο νεκροί και τουλάχιστον 15 τραυματίες, δύο σοβαρά, στη Λειψία όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος σε κεντρικό πεζόδρομο. Ο οδηγός συνελήφθη και φέρεται να είχε ψυχικές διαταραχές. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μητέρα και παππούδες καταδικάστηκαν για επτάχρονο εγκλεισμό κόρης

Στη Γερμανία, μητέρα καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση επειδή κρατούσε την 11χρονη κόρη της υπό περιορισμό για 7 χρόνια, με τη βοήθεια των παππούδων, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή για συνέργεια και παράνομη κατακράτηση.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Λειψία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος, 2 νεκροί και 8 τραυματίες

Δύο νεκροί και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στη Λειψία, όταν αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε κεντρικό πεζόδρομο. Ο δράστης συνελήφθη και η περιοχή αποκλείστηκε, χωρίς να υφίσταται πλέον δημόσιος κίνδυνος σύμφωνα με τον δήμαρχο.