ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
germania
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία στη Γερμανία για τα χημικά εργοστάσια κοντά σε πόλεις

Στη Γερμανία έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την παρουσία των χημικών εργοστασίων κοντά σε αστικά κέντρα. Παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα οι ειδικοί αναφέρουν πως οι πόλεις είναι ασφαλείς από τα εργοστάσια.

Η Γερμανία μετράει τις πληγές της λίγες μέρες μετά την ισχυρή έκρηξη στο Χημικό Πάρκο στο Λεβερκούζεν όπου στοίχισε την ζωή σε πέντε εργαζομένους ενώ υπάρχουν και δυο αγνοούμενοι, που ωστόσο οι πιθανότητες εντοπισμού τους είναι υπερβολικά μικρές. Το δυστύχημα στις χημικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις όμως επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία τον προβληματισμό γύρω από την παρουσία χημικών βιομηχανικών μονάδων ένα βήμα από τις πόλεις.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη Ρηνανία βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. 260 εταιρίες χημικών απασχολούν περισσότερους από 70.000 εργαζόμενους. Σε απόσταση αναπνοής από την Κολωνία βρίσκονται δίπλα-δίπλα μονάδες της Bayer, ExxonMobil Chemical, Ineos, Covestro και Lanxess.

Ο Ερνστ Γκρίγκατ, επικεφαλής του Χημικού Πάρκου, το οποίο περιλαμβάνει χημικές βιομηχανίες σε Λεβερκούζεν, Ντόρμαγκεν και Κρέφελντ, μιλά στην DW για τους ιστορικούς λόγους γειτνίασης αστικών κέντρων και χημικών μονάδων: «Η συγκέντρωση χημικών βιομηχανιών σε ένα γεωγραφικό σημείο είναι σχετικά καινούργιο φαινόμενο. Προέκυψε ωστόσο από βιομηχανίες που υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Στο Λεβερκούζεν για παράδειγμα πρώτα έγινε η βιομηχανία και μετά γύρω της δημιουργήθηκαν συνοικίες και στη συνέχεια ολόκληρη πόλη. Ο λόγος ήταν ότι οι εργάτες μετακινούνταν αποκλειστικά με τα πόδια οπότε έπρεπε να διαμένουν όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο εργασίας τους».

Κατά την άποψη του Ερνστ Γκρίγκατ, παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης διαφόρων βιομηχανιών σε ένα σημείο είναι οι δομές ασφαλείας, οι οποίες δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από φωτιά και εκρήξεις μέχρι διαρροή επικίνδυνων ουσιών. Επιπλέον, λέει ο γερμανός χημικός, παρά την εγγύτητα στα αστικά κέντρα, η προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο ο όποιος κίνδυνος.

Ο κύριος λόγος για τη συγκέντρωση χημικών βιομηχανιών σε συγκεκριμένα σημεία είναι σαφώς τα οικονομικά πλεονεκτήματα, εξηγεί ο επικεφαλής του Χημικού Πάρκου: «Η συνύπαρξη καθιστά ανταγωνιστικότερες τις βιομηχανίες. Εκτός αυτού βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία με πρόσβαση στην υποδομή, ποτάμια, σιδηροδρόμους και οδικές αρτηρίες. Ίσως οι κάτοικοι της Κολωνίας να μην το γνωρίζουν, αλλά στη Κολωνία υπάρχουν οι περισσότερες χημικές βιομηχανίες στη Γερμανία, ίσως και στην Ευρώπη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δραπέτης από τουρκική φυλακή ο δράστης της δολοφονίας έξι υπαλλήλων

Ο 45χρονος Τούρκος που σκότωσε έξι υπαλλήλους σε δομή ανηλίκων στη Γερμανία είχε δραπετεύσει από φυλακή της Τουρκίας, όπου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση. Οι αρχές δεν γνώριζαν το ποινικό του παρελθόν.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες στη Γερμανία για Ουκρανή ύποπτη της επίθεσης στο Μονακό

Οι αρχές αναζητούν 39χρονη Ουκρανή με μόνιμη κατοικία στη Γερμανία, ως ύποπτη για την έκρηξη στο Μονακό που τραυμάτισε τρεις. Έρευνες έγιναν σε σπίτι και όχημά της, ενώ θεωρείται πιθανό να είχε συνεργούς.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία αύριο στο γερμανικό λιανεμπόριο ανακοίνωσε η Ver.di

Το συνδικάτο Ver.di κήρυξε προειδοποιητική απεργία αύριο στο λιανεμπόριο, ενόψει διαπραγματεύσεων για αυξήσεις. Πολλά καταστήματα ίσως μείνουν κλειστά, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές γερμανικές πόλεις.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φόρους ανακοίνωσε ο Μερτς

Ο Μερτς ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία για συντάξεις και φορολογία, με αυξήσεις φόρων στους πιο εύπορους και ελάφρυνση για χαμηλά-μεσαία εισοδήματα, μείωση γραφειοκρατίας και αυστηρότερους κανόνες για αναρρωτικές άδειες.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εισαγγελία κατηγορεί Ουκρανία για δολιοφθορά στους Nord Stream

Η γερμανική εισαγγελία κατηγορεί ουκρανικές αρχές για εντολή δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 μετά τη ρωσική εισβολή. Ένας Ουκρανός ύποπτος βαρύνεται με κατηγορίες για συνέργεια σε έγκλημα πολέμου και καταστροφή.