ΓΔ: 2672.59 -0.54% Τζίρος: 130.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:50:35
sampania-champagne
Φώτο: Shutterstock

Σύγκρουση Γαλλίας και Ρωσίας για την ονομασία της σαμπάνιας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να υποβιβάσει την αυθεντική γαλλική σαμπάνια σε αφρώδη οίνο και να αναβαθμίσει τα ρωσικά αφρώδη κρασιά σε σαμπάνια. Έντονες επικρίσεις από τους Γάλλους παραγωγούς.

Η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να αντιδράσει την ερχόμενη εβδομάδα στην ρωσική απόφαση που επιβάλλει στους παραγωγούς σαμπάνιας να αναγράφουν στις ετικέτες των φιαλών που θα πωλούνται στην Ρωσία ότι είναι «αφρώδης οίνος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο Λε Ντριάν είπε επίσης ότι η απόφαση αυτή της Ρωσίας παραβιάζει του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο το Παρίσι θα επιδιώξει να προσφύγει.

Στο μεταξύ η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Moet Hennessy, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Louis Vuitton Moet Hennessy, βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησης και μελέτης της νέας ρωσικής νομοθεσίας στον τομέα της παραγωγής οίνου, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της εταιρείας, η Αν Κατρίν Γκριμάλ, προσθέτοντας ότι «προσωρινά σταματάμε τις προμήθειες στην Ρωσία για να αναλύσουμε την νέα νομοθεσία και τις συνέπειές της για τους Γάλλους παραγωγούς».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στις 2 Ιουλίου νόμο, ο οποίος ονομάζει την «σαμπάνια» αφρώδη οίνο και βαφτίζει τους ρωσικούς αφρώδεις οίνους «σαμπάνια». Ο νόμος έχει προκαλέσει τις επικρίσεις των Γάλλων παραγωγών σαμπάνιας, αλλά το Κρεμλίνο δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται.

Η Ένωση παραγωγών σαμπάνιας της Γαλλίας επέκρινε χθες τον νέο ρωσικό νόμο, που μετονομάζει τις σαμπάνιες σε «αφρώδεις οίνους», υποχρεώνοντας τις εταιρείες που πωλούν το προϊόν τους στην Ρωσία να αλλάξουν τη σήμανσή τους στο πίσω μέρος της φιάλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα επισπεύσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και να μεσολαβήσει σε συμμάχους για πυραύλους Patriot, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Έρευνα για ρωσική ανάμειξη σε βάρος δύο προεδρικών υποψηφίων

Η εισαγγελία του Παρισιού ερευνά ύποπτη ρωσική ανάμειξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, με στόχο τους Φιλίπ, Ατάλ και Γκλυξμάν, εν μέσω ενεργειών αποσταθεροποίησης από φιλορωσικά δίκτυα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Απαράδεκτη η απέλαση Ρωσίδας δημοσιογράφου από τη Γαλλία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε ως απαράδεκτη την απέλαση της Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένια Φιόντοροβα από τη Γαλλία, την οποία η Γαλλία κατηγορεί για προώθηση ρωσικής παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΔΙΕΘΝΗ

Γκαμπριέλ Ατάλ: Έπεσα θύμα ρωσικής κυβερνοεπίθεσης

Στόχος ρωσικής παρέμβασης έγινε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας για το 2027, όπως ενημέρωσαν οι αρχές, επιβεβαιώνοντας απόπειρα αποσταθεροποίησής του μέσω διαδικτύου.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.