ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ για κυρώσεις στην Τουρκία

Μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ζήτησαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις αν η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν χθες Τετάρτη από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τους ενημερώσει - και να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις -εάν ευσταθούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Με δεδομένα τα διακυβεύματα, ο χρόνος μετράει», τόνισαν οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρσα Μπλάκμπερν και οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ και Τζιν Σαχίν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο.

Τα μέλη αυτά της Γερουσίας είναι ανάμεσα σε εκείνα που διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στην οποία πολλοί είδαν την εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν για χρόνια στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Στην επιστολή τους τα μέλη της Γερουσίας επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο τουρκικός στρατός επιχειρεί εκτός της συμφωνημένης «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικά στρατεύματα ή δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Άγκυρα επιτίθενται σε σύρους κούρδους πολιτοφύλακες κοντά στην Ταλ Ταμρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία καταδικάζει το σχέδιο της ΕΕ για πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

Η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση της ΕΕ για ελέγχους πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο σε ύποπτα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο και προανήγγειλε νομικά μέτρα, κάνοντας λόγο για απειλή στη θαλάσσια ασφάλεια και πολιτικό εκφοβισμό.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δώρισε αρώματα της σειράς του στον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έστειλε στον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, δύο μπουκαλάκια από τη δική του κολώνια «Victory». Ο αλ Σάρα ανάρτησε φωτογραφία ευχαριστώντας τον Τραμπ για το ιδιαίτερο δώρο.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ξεκινά η σταδιακή αποχώρηση στρατευμάτων από τη Συρία

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την απόσυρση περίπου 1.000 στρατιωτών από τη Συρία, τερματίζοντας τη δεκαετή παρουσία τους, καθώς η στρατιωτική παρουσία δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη, λόγω ανάληψης ευθυνών από τη συριακή κυβέρνηση.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο επαινεί τη «διαδρομή» της Συρίας παρά τα εμπόδια

Ο Μάρκο Ρούμπιο επαίνεσε τη βελτίωση στη Συρία παρά τις δυσκολίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας Κούρδων-συριακών αρχών και άλλων συμφωνιών με μειονότητες, σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρούμπιο με Σύρους αξιωματούχους και Κούρδους στο Μόναχο

Ο Σύρος ΥΠΕΞ Ασάντ αλ Σαϊμπάνι και ο Αμερικανός Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκαν στη Διάσκεψη Μονάχου, συζητώντας τη νέα συμφωνία με τους Κούρδους και τονίζοντας την ενότητα και ακεραιότητα της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Διαδήλωση με σημαίες Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους από ΗΠΑ σε Ιράκ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ολοκλήρωσαν αποστολή 23 ημερών, μεταφέροντας πάνω από 5.700 κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους από κέντρα στη Συρία σε φυλακές του Ιράκ, μετά από επίθεση κατά των Κούρδων SDF στη βορειοανατολική Συρία.