ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Εγκαταλείψτε άμεσα τους S-400

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ.

Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε φόβο για την πρόσβαση που αποκτά η Μόσχα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας και στην αμυντική της βιομηχανία.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα και κάλεσε για ακόμα μια φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία:

  • Αντιβαίνει άμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τους ρωσικούς εξοπλισμούς.
  • Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ και των συμμάχων.
  • Υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.
  • Παρέχει σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική βιομηχανία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν και Τουρκία μεσολαβούν σε διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν

Πακιστάν παρέδωσε πρόταση των ΗΠΑ στο Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με ανώτερη ιρανική πηγή. Δεν έχει αποφασιστεί πού θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, με Τουρκία και Πακιστάν να εξετάζονται ως πιθανοί τόποι.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από παρατηρητής, πρωταγωνιστής η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ασφάλειας και αφήνοντας την Τουρκία σε θέση αμηχανίας. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόταση για προσθήκη της Τουρκίας σε λίστα θρησκευτικής παρακολούθησης

Η Επιτροπή USCIRF προτείνει ξανά την ένταξη της Τουρκίας στη «Λίστα Ειδικής Παρακολούθησης» για παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας, επικαλούμενη εξελίξεις στην ΕΕ και το ΕΔΑΔ για τη μεταχείριση ξένων χριστιανών στη χώρα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Επιστρατεύουμε τα πάντα για την ειρήνη στην Τουρκία

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία κινητοποιεί κάθε μέσο για αποκλιμάκωση στην περιοχή, κατηγορώντας το Ισραήλ για αποσταθεροποίηση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διπλωματίας με φόντο τον πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ/Ισραήλ.
μαχητικό αεροσκάφος F-16
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντίδραση Μικς για τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα Κύπρου

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γκρέγκορι Μικς για την ανάπτυξη τουρκικών F-16 και συστημάτων αεράμυνας στα κατεχόμενα της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπονομεύεται η κυριαρχία της Κύπρου και αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Halkbank διευθέτησε στις ΗΠΑ ποινική υπόθεση για κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την Halkbank για λήξη της ποινικής δίωξης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της στήριξης προς το Ιράν και βελτιώνει τις σχέσεις με την Τουρκία. Η τράπεζα πρέπει να συμμορφώνεται με κυρώσεις και εποπτεία.