ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
μαχητικό F35 αεροσκάφος
Το F35 μαχητικό αεροσκάφος έτοιμο για απογείωση από αεροπλανοφόρο σε επιχειρησιακό περιβάλλον.

«Παγωμάρα» στην Άγκυρα: Μένει εκτός του προγράμματος των F-35

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία, ενώ η Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη.

Εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μένει η Τουρκία, μετά από απόφαση των ΗΠΑ, ως αντίποινα για την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την απόφασή του, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία, ενώ η Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλο σοκ στην Τουρκία, καθώς ανατρέπεται όλο το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, ενώ είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει την αμυντική της πολιτική, διότι δεν έχει συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. 

Σημειώνεται ότι από το 2018, η Ουάσιγκτον είχε βάλει στον «πάγο» την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και 6 από αυτά θα αγοραστούν και θα παραληφθούν από το Πεντάγωνο. Η Τουρκία συμμετείχε στην παραγωγή του συγκεκριμένου μαχητικού με 1.005 ανταλλακτικά.

Παρά την απόφαση που λήφθηκε,, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για βασικά εξαρτήματα των F-35.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «γελοία» τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στο NATO

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τη «μονομερή» στήριξη των ΗΠΑ προς το NATO, χαρακτηρίζοντάς την «γελοία», λίγες μέρες πριν τη σύνοδο στην Άγκυρα. Τόνισε πως δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και δημοσίευσε γράφημα με τις δαπάνες των ΗΠΑ.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο ΗΠΑ για μπλοκάρισμα πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Η βουλευτής Ντίνα Τάιτους κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά της πώλησης κινητήρων της General Electric στην Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο CAATSA.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο προς Τραμπ: Όχι κινητήρες για το τουρκικό KAAN

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ζητά με επιστολή του στον Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση κινητήρων GE F110 στην Τουρκία για τα μαχητικά KAAN και να μην προχωρήσει η απόκτηση F-35 από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Πιθανή συνάντηση με Τραμπ στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «πιθανότατα» θα συνομιλήσει διμερώς με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεφθεί την Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.