ΓΔ: 2539.62 -1.87% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:40
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Να αναζωογονήσει την συνεργασία με την Ουκρανία θέλει ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με πηγές του Reuters ο Αμερικανός πρόεδρος στη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Β. Ζελένσκι ανέφερε ότι θέλει να επισκεφθεί την χώρα στο μέλλον.

Τη «σταθερή στήριξη» της Ουάσινγκτον στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Μπάιντεν επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία».

Σύμφωνα με μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «νοιάζεται» για την Ουκρανία και «θέλει να την επισκεφθεί». Το τηλεφώνημα ήταν διάρκειας περίπου 50 λεπτών, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Άντριι Γιέρμακ. Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του, χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter την «εταιρική σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ η οποία «είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ουκρανούς».

Την Πέμπτη, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε απόπειρα «εκφοβισμού» της Ουκρανίας, εκφράζοντας «ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών» της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί «να αναζωογονήσει» τη «στρατηγική συνεργασία» της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Ζελένσκι για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι «κρίσιμες για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Μασκ: Άρση των περιορισμών στο Starlink για την Ουκρανία

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ίλον Μασκ να άρει περιορισμούς στη χρήση του Starlink στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Μετά τη συνομιλία τους, το σύστημα Starlink λειτούργησε πιο ομαλά, αναφέρουν αξιωματούχοι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συνομιλίες για την κατεχόμενη πόλη Ολέσκι από Ρωσία

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συζήτησαν για την κατάσταση στην κατεχόμενη Ολέσκι. Σύμφωνα με τον Νταβίντ Αραχαμία, ίσως υπάρξουν θετικά νέα σύντομα. Οι κάτοικοι ζουν επισιτιστική κρίση λόγω ναρκών και drones.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόθυμη η Μόσχα για νέες συνομιλίες με Ουκρανία τον Νοέμβριο

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με Ουκρανία και ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως αυτές θα επικεντρωθούν στις εγγυήσεις ασφάλειας και για τις δύο χώρες.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Παραγωγικές συνομιλίες Αμερικανών απεσταλμένων με Ζελένσκι

Οι συνομιλίες των αμερικανών απεσταλμένων με τον Ζελένσκι χαρακτηρίστηκαν «πολύ παραγωγικές», σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Υπάρχει σύγκλιση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ευρώπης, ενώ έπεται συνάντηση με Πούτιν για συνέχιση της διπλωματίας.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επί τάπητος συζήτηση με Ρωσία για προτάσεις προς Ουκρανία-ΕΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, θα συναντήσει αύριο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από συνομιλίες σήμερα στη Νορβηγία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συζητήσουν νέες ουκρανικές προτάσεις και ιδέες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία οφείλει να συμφωνήσει με Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Ουκρανία να επιδιώξει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως πρέπει να επιθυμεί λύση, ασκώντας κυρίως πίεση στον Ζελένσκι αντί του Πούτιν.