ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
usa-greece
Φωτο: Shutterstock

Ημέρα μνήμης στις ΗΠΑ: Φόρος τιμής στους φιλέλληνες της Βοστώνης

Μετά το πέρας της τελετής κατατέθηκε στεφάνι και στο μνήμα του φιλέλληνα διανοούμενου Έντουαρτ Έβερετ, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης.

Σε κλίμα συγκίνησης, με αφορμή την επέτειο διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, η ελληνική κοινότητα της Βοστώνης τίμησε τους μεγάλους Αμερικανούς φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Εdward Everett. Την τελετή οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη στο νεκροταφείο του Mount Auburn. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, κ. Μάικλ Δουκάκης, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος που τέλεσε τρισάγιο, και τρεις απόγονοι του Samuel Howe, του φιλέλληνα ιατρού και υπέρμαχου του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αμερικής, ο Γενικός Πρόξενος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του Samuel Gridley Howe. Επηρεασμένος από το Λόρδο Βύρωνα και το φιλελληνικό κλίμα της εποχής, ο Howe ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Όντας απόφοιτος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες ως χειρουργός και οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων. Στη συνέχεια γύρισε στη Βοστώνη, από όπου οργάνωσε φιλελληνικές επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.

Στην τελετή συμμετείχε ο Ντέιβ Πάουερ, πρόεδρος της πρωτοποριακής Σχολής Τυφλών Perkins, την οποία ίδρυσε ο Howe στη Βοστώνη. Μάλιστα μετά τον θάνατο του Howe, τη συγκεκριμένη σχολή διηύθυνε για τριάντα χρόνια ο γαμπρός του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Anagnos), ο οποίος καταγόταν από το Πάπιγγο της Ηπείρου και θεωρούταν μεγάλος εκπαιδευτικός στην εποχή του.

Μετά το πέρας της τελετής κατατέθηκε στεφάνι και στο μνήμα του φιλέλληνα διανοούμενου Έντουαρτ Έβερετ, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Έβερετ ήταν ο πρώτος καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πρώην γερουσιαστής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, καθώς και πρόεδρος του Χάρβαρντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όχημα Πυροσβεστικής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θλίψη της πρέσβειρας ΗΠΑ για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους

Η πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε βαθιά θλίψη για τον θάνατο δύο πυροσβεστών στο Ρέθυμνο, που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες, και έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και όλο το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στην επίσκεψη αντιπροσωπείας της Εθνοφρουράς Φλόριντα στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Εθνοφρουράς Φλόριντα επισκέφθηκε την Ελλάδα 20-24 Ιουλίου στο πλαίσιο του State Partnership Program, με διμερείς συνομιλίες στο στρατόπεδο Παπάγου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμμετοχή κορυφαίων στρατιωτικών φορέων.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης με αιχμή τις διασυνδέσεις, τα πράσινα καύσιμα, τους λιμένες και το νέο 3+1.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Παρατείνεται η υποβολή εκθέσεων για επιθέσεις Χούθι στην Ερυθρά

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την Απόφαση 2826, από Ελλάδα και ΗΠΑ, παρατείνοντας για έξι μήνες τις τακτικές εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για επιθέσεις Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας στη συνάντηση Δένδια-Κογκρέσου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Γερουσιαστή Roger Wicker. Συζητήθηκαν η στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και ο ρόλος της στη σταθερότητα της περιοχής.