ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Enrico Letta, Italia
Φωτο: Shutterstock

Επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς ο πρώην πρωθυπουργός Λέτα

Η «γραμμή Λέτα» αναμένεται να εκφραστεί με πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, σε στενότατη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα εξελέγη επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Νικόλα Τζινγκατρέτι, ο οποίος παραμένει περιφερειάρχης του Λατίου, της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης. Ο Λέτα εξελέγη από την γενική συνέλευση των Δημοκρατικών, σχεδόν παμψηφεί: με 860 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές.

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στους 100.000 νεκρούς της πανδημίας και στο μισό εκατομμύριο Ιταλών που έχασε την δουλειά του. Με την επίγνωση αυτή θα αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το μέλλον», τόνισε ο νέος γραμματέας της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει πράξη -και μέσα στο κόμμα του- η ισότητα φύλου, ενώ προανήγγειλε ότι θα δώσει μάχη για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους δεκαεξάρηδες, όπως και για τον νόμο που θα επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν πιο εύκολα την ιταλική υπηκοότητα.

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο Ενρίκο Λέτα, 54 ετών, είχε αφιερωθεί στην πανεπιστημιακή διδασκαλία στο Παρίσι. Μετά την παραίτηση του Τζινγκαρέτι, μεγάλο μέρος των στελεχών των Δημοκρατικών του ζήτησε να επιστρέψει στην Ιταλία και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, που την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τόσο την πτώση στα γκάλοπ που παρουσιάζουν την πρόθεση ψήφου των πολιτών, όσο και την συνολική στρατηγική της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η «γραμμή Λέτα» αναμένεται να εκφραστεί με πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι - σε στενότατη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς - αλλά και με την ενίσχυση της αυτονομίας του Δημοκρατικού Κόμματος, πέρα από τις όποιες εκλογικές συμμαχίες με το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η παύση της Σένγκεν δεν στρέφεται κατά της Ισπανίας

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υπογράμμισε ότι η παύση της Συμφωνίας Σένγκεν δεν στρέφεται κατά της Ισπανίας, αλλά αποτελεί οργανωτικό και προληπτικό μέτρο για την εθνική ασφάλεια, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την Ισπανία.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ καταγράφηκε στην Τοσκάνη της Ιταλίας

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στην Τοσκάνη με επίκεντρο κοντά στην Πίζα. Δεν υπάρχουν τραυματίες, το εστιακό βάθος ήταν 7 χλμ. Εκκενώθηκαν δημαρχείο και δικαστήρια, καθώς και διακόπηκαν τα δρομολόγια τρένων.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό ζήτημα

Συνεχίζεται η κόντρα Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ιταλία, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε κρίσεις, όπως αυτές στη Λαμπεντούζα.
Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερμά συγχαρητήρια του ΑΠΘ στον Πέτρο Γκαϊδατζή για το χρυσό στην κωπηλασία

Το ΑΠΘ συγχαίρει τον φοιτητή Ιατρικής Πέτρο Γκαϊδατζή για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Βαρέζε, ενώ επόμενοι στόχοι του είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και οι Μεσογειακοί Αγώνες.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Σε συναγερμό 25 πόλεις σήμερα λόγω καύσωνα και κινδύνου πυρκαγιάς

Η Ιταλική Πολιτική Προστασία σε ύψιστη επιφυλακή σε 25 πόλεις λόγω καύσωνα. Πυροσβεστική σε ετοιμότητα σε Μπολώνια και Σαρδηνία. Προβλήματα λειψυδρίας σε πάνω από 100 δήμους, περιορισμοί στη χρήση νερού σε περιοχές της χώρας.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μεσόγειος: Έλεγχος ευρωπαϊκής δύναμης σε τάνκερ του ρωσικού στόλου

Ιταλική αποστολή στη Μεσόγειο σταμάτησε για έλεγχο το δεξαμενόπλοιο Toa Payoh, που ανήκει σε ρωσικό “σκιώδη στόλο” και υπόκειται σε κυρώσεις. Το πλοίο έπλεε με σημαία Καμερούν προς Κωνσταντινούπολη, χωρίς να ανακοινωθεί κράτηση.