ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στρατιωτικό αμερικανικό όχημα
Φώτο: ΑΠΕ

«Aσπίδα» προστασίας των ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία

Έτοιμες να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσπαστούν πετρελαιοπηγές από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δηλώνουν οι αμερικανικές δυνάμεις μέσω του Πενταγώνου.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα απωθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσπαστούν πετρελαιοπηγές από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία που έχει συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον, χρησιμοποιώντας «συντριπτική ισχύ».

Αυτό ισχύει είτε ο αντίπαλος είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), είτε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία ή τη Ρωσία, διεμήνυσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην ανατολική Συρία με επιπλέον πόρους, ανάμεσά τους και με μηχανοκίνητες μονάδες, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές να καταληφθούν από υπολείμματα του ΙΚ ή άλλες παρατάξεις.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αναφέρθηκε στο θέμα πιο λεπτομερώς χθες.

«Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο ΙΚΙΛ την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους», ανέφερε ο Έσπερ χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλαιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

«Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας», διεμήνυσε ο Έσπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική στρατιωτική αποστολή συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές στις ρωσικές ή τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ο Έσπερ απάντησε «εν συντομία, η απάντηση είναι 'ναι'».

Οι ΣΔΔ βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο για τη μισθοδοσία των μαχητών τους, συμπεριλαμβανομένων των φρουρών στις φυλακές όπου είναι έγκλειστα μέλη του ΙΚ, επισήμανε ο Έσπερ.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ΣΔΔ θα έχουν πρόσβαση σε πόρους για να περιφρουρούν αυτές τις φυλακές, να εξοπλίζουν τις δυνάμεις τους, για να μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε την αποστολή» εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε.

Μέρος αυτής της αποστολής είναι «να κρατήσουμε τις πετρελαιοπηγές», συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τροποποίησε τα σχέδιά του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που ήταν ανεπτυγμένες στη Συρία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, ακόμη και από κορυφαία στελέχη του δικού του κόμματος, αφού κατά τους επικριτές του άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας εναντίον των ΣΔΔ, της δύναμης που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ΙΚ.

Εν μέσω των ανησυχιών περί ανασύνταξης και εκ νέου ισχυροποίησης του ΙΚ, ο Τραμπ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτικών θα παραμείνει στις περιοχές της Συρίας «που έχουν πετρέλαιο», προφανώς αναφερόμενος στις πετρελαιοπηγές υπό κουρδικό έλεγχο κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Το σχέδιο αυτό δεν μοιάζει να τροποποιείται μετά την επιδρομή του Σαββάτου που είχε αποτέλεσμα σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση να σκοτωθεί ο ηγέτης του ΙΚ, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αναφορές στα εμπλεκόμενα μέρη Κύπρου όταν διευκολύνει τη διαδικασία

Ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ του 1970, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές στις δηλώσεις Γκουτέρες σχετικά με τη Συρία και την Κύπρο που επισήμανε Ισραηλινός δημοσιογράφος.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Βουλή ζητά απόσυρση δυνάμεων από πιθανό πόλεμο με Ιράν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα για αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τον πόλεμο στο Ιράν, μετά τον θάνατο τεσσάρων επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών, με 214 ψήφους υπέρ και 208 κατά.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών σε «κέντρο διοίκησης εχθρού» στη Συρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν πραγματοποίησαν επίθεση σε κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ στην Ατ Τανφ, Συρία, ως αντίποινα για τον θάνατο στρατιωτών στην Ιρανσάρ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σχεδιάζει άρση της Συρίας από τη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως σκέφτεται να αφαιρέσει τη Συρία από τη λίστα χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, γεγονός που σχετίζεται με περιορισμούς στη βοήθεια, όπλα και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση αλ Σαρά με Τραμπ στην Άγκυρα στο περιθώριο της συνόδου του NATO

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σαρά έφτασε στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του NATO, παρουσία 36 ηγετών, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.