ΓΔ: 2594.67 0.97% Τζίρος: 90.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:04:40
Trump, USA
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ξεκινάει αύριο η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία

Οι συνήγοροι του πρώην προέδρου, από την άλλη, στη σύνοψη της τακτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Γερουσία, επιμένουν ότι η παραπομπή του είναι αντισυνταγματική και για αυτό θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο.

Η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με την κατηγορία ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, πρόκειται να ξεκινήσει αύριο Τρίτη, με μια συζήτηση για το αν είναι συνταγματική η διαδικασία, επειδή δεν είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε μία πηγή.

Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, που έχουν αναλάβει τον ρόλο των κατηγόρων, ελπίζουν ότι θα πείσουν τα 100 μέλη της Γερουσίας να καταδικάσουν τον Τραμπ και να του απαγορεύσουν να διεκδικήσει στο μέλλον οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Οι συνήγοροι του πρώην προέδρου, από την άλλη, στη σύνοψη της τακτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Γερουσία, επιμένουν ότι η παραπομπή του είναι αντισυνταγματική και για αυτό θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο. Υποστηρίζουν επίσης ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στην παραπομπή «για δικό τους πολιτικό όφελος». Η νομική ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει επίσης ότι η Γερουσία δεν έχει την αρμοδιότητα να τον δικάσει, από τη στιγμή που πλέον ιδιωτεύει.

Ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν. Τον περασμένο μήνα, η προσπάθεια να απορριφθεί η υπόθεση με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματική η παραπομπή του, δεν πέρασε: υπέρ ψήφισαν μόνο οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές του Σώματος. Οι βουλευτές-κατήγοροι την περασμένη εβδομάδα υποστήριξαν ότι ο Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί για να προστατευθεί η αμερικανική δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια και να αποθαρρυνθεί όσοι στο μέλλον επιχειρήσουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας χρειάζονται τις ψήφους 17 Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχουν.

Η Βουλή παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη στις 13 Ιανουαρίου, με αφορμή την ομιλία του προς τους υποστηρικτές του, λίγες ημέρες νωρίτερα. Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται δύο φορές και ο μοναδικός που θα δικαστεί αφού έχει αποχωρήσει από την προεδρία.

Σε εκείνη την ομιλία του, στις 6 Ιανουαρίου, ο Τραμπ επανέλαβε τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στο Καπιτώλιο, λέγοντάς τους «να σταματήσουν την κλοπή», να «δείξουν δύναμη» και «να αγωνιστούν κολασμένα». Η εισβολή διέκοψε τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές έτρεξαν να κρυφτούν σε ασφαλή καταφύγια. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Οι δικηγόροι του Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, υποστηρίζουν ότι η ομιλία του πρώην προέδρου «δεν ήταν μια πράξη ενθάρρυνσης ενός οργανωμένου κινήματος για την ανατροπή» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Λένε επίσης, στο έγγραφο που κατέθεσαν σήμερα, ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη λέξη «fight» («πολεμώ, αγωνίζομαι») λίγο παραπάνω από πέντε φορές, αλλά πάντα με τη «μεταφορική» έννοιά της, εννοώντας ότι οι οπαδοί του θα έπρεπε «να υψώσουν τη φωνή τους», όπως συμβαίνει συχνά τις δημόσιες ομιλίες.

Σύμφωνα πάντα με το νομικό επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, το FBI επιβεβαιώνει ότι οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου είχαν σχεδιαστεί πολλές ημέρες πριν από την ομιλία του Τραμπ και κατά συνέπεια δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν. Εκείνοι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, πρόσθεσαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στη Google για ανταγωνισμό

Πρόστιμο-ρεκόρ 890 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΕΕ στην Google για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού σε online αναζήτηση και Google Play, στο πλαίσιο του Digital Markets Act, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά ευνοϊκή μεταχείριση στις δικές της υπηρεσίες.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διάψευση αποφυλάκισης Αμερικανίδας από τις δικαστικές αρχές

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δηλώνουν πως κανείς Αμερικανός κρατούμενος δεν αφέθηκε ελεύθερος από φυλακές του Ιράν ή στο πλαίσιο ανταλλαγής, διαψεύδοντας αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ για απελευθέρωση Αμερικανίδας πολίτη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πλήρωσε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ για αποζημίωση

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ, μετά από καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε τελεσίδικη την απόφαση τον Ιούνιο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο στις ΗΠΑ ακυρώνει τον φορολογικό διακανονισμό Τραμπ με την IRS

Δικαστής ακύρωσε διακανονισμό μεταξύ Τραμπ και IRS που έδινε φοροαπαλλαγές στις εταιρείες του και δημιουργούσε ταμείο 1,8 δισ. δολαρίων. Έκρινε πως δεν υπήρχε πραγματική αντιδικία και παρέπεμψε τους εμπλεκόμενους σε δεοντολογικό έλεγχο.
New York Times, Media
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΥΤ: Δημοσιογράφοι τους θα καταθέσουν σε δικαστήριο για το Air Force One

Τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον ενόρκων για δημοσιεύματά τους για την ασφάλεια του προεδρικού αεροπλάνου Τραμπ, με ασαφείς κατηγορίες παραβίασης ομοσπονδιακής νομοθεσίας.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 8 άνδρες κατηγορούνται για τρομοκρατία λόγω σχεδίου επίθεσης στον Τραμπ

Οκτώ άνδρες 19-32 ετών κατηγορούνται για απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, επειδή σχεδίαζαν επίθεση με drones σε εκδήλωση MMA για τα γενέθλια του Τραμπ, με στόχο ΗΠΑ αξιωματούχους. Η επίθεση φέρεται να αφορούσε και τον Νετανιάχου.