ΓΔ: 1398.3 0.05% Τζίρος: 63.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Νέα φάρμακα ίσως πιο αποτελεσματικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα εν λόγω υπό δοκιμή φάρμακα -που απέχουν ακόμη από το να αξιοποιηθούν κλινικά- συνίστανται σε πρωτεϊνικές δομές και είναι αφενός μικρότερα και αφετέρου φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα λεγόμενα DARPin, μπορεί μελλοντικά να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα στην εξουδετέρωση του κορονοϊού, ακόμη και αν αυτός μεταλλάσσεται συνεχώς, όπως ανακοίνωσαν Ελβετοί επιστήμονες. Τα εν λόγω υπό δοκιμή φάρμακα -που απέχουν ακόμη από το να αξιοποιηθούν κλινικά- συνίστανται σε πρωτεϊνικές δομές και είναι αφενός μικρότερα και αφετέρου φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λωζάννης, της Βασιλείας και άλλων φορέων, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν εργαστηριακά τεστ με δύο πειραματικά φάρμακα DARPin, τα ensovibep (ΜΡ0420) και MP0423, τα οποία αποδείχτηκαν «άκρως ισχυρά» απέναντι στη «βρετανική» (Β.1.1.7), στη «νοτιοαφρικανική» (Β.1.351) και σε άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο.

Τα φάρμακα στοχεύουν όχι σε ένα αλλά σε τρία διαφορετικά τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού που τον βοηθά να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Ακόμη κι αν μία από αυτές τις πρωτεϊνικές περιοχές μεταλλαχθεί, πάλι το φάρμακο μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση του ιού, επιτιθέμενο στις δύο άλλες.

«Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος και την υψηλή δυνατότητα παραγωγής τέτοιων μορίων DARPin, αναδεικνύουν τα ensovibep και MP0423 σε ανώτερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βλέπουν δυνατότητες των DARPin και έναντι άλλων ιών στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς

Σύμφωνα με καναδική έρευνα όσοι πήραν μόνο μια δόση της πεγκιντερφερόνης-λάμδα, είχαν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να «καθαρίσουν» τη λοίμωξη Covid-19 μέσα σε μία εβδομάδα, σε σχέση με όσους πήραν πλασίμπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δεδομένα για το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού

Το φάρμακο, που κοστίζει περίπου 700 δολάρια για μια θεραπεία επτά ημερών, και έκανε πωλήσεις σχεδόν 5 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 δεν φαίνεται να μειώνει τους θανάτους ή τις εισαγωγές αλλά προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση.
Germania, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Το lockdown μείωσε κατά 41% την αιθάλη στη NΔ Ευρώπη σύμφωνα με επιστήμονες

Κατά μέσο όρο, η ποσότητα αιθάλης στην κατώτερη τροπόσφαιρα στη Νότια και Δυτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 41%. Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξαν οι επιστήμονες με την βοήθεια δεδομένων κινητικότητας και στοιχείων για την κατανάλωση βενζίνης.
ΔΙΕΘΝΗ

Φάρμακο κατά της αρθρίτιδας μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από κορονοϊό

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την επιβεβαίωση ότι ένα «όπλο» προστίθεται στις λίγες θεραπείες που αποδεδειγμένα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην περίπτωση βαριάς νόσου Covid-19.