Ο Μάριο Ντράγκι καλείται πλέον να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στην Ιταλία, όπως ακριβώς είχε πράξει για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας την, ιστορική πλέον, παραπάνω έκφραση. Οι πρώτοι που πανηγύρισαν τόσο για το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία, όσο και για την αποδοχή αυτής της πρότασης την οποία του έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Σέρζιο Ματαρέλα, είναι οι επενδυτές, με τον βασικό δείκτη του Χρηματιστήριου του Μιλάνο, FTSE MIB να ενισχύεται 2,7%, ενώ τα spreads των 10ετών ιταλικών ομολόγων με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησαν 105 μονάδες βάσης.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ η συνάντηση Ντράγκι - Ματαρέλα διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να τονίζει ότι η αποδοχή του είναι «με κάποιες επιφυλάξεις», καθώς γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες για να πείσει μέρος τόσο της ιταλικής Βουλής όσο και της Γερουσίας να στηρίξουν μία τεχνοκρατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον ίδιο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει μία κυβέρνηση Ντράγκι αλλά όπως όλα δείχνουν δεν ισχύει το ίδιο με το Κόμμα των 5 Αστέρων, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, καθώς κορυφαία στελέχη του έχουν υποστηρίξει ότι «οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις είναι αυτές που οδήγησαν την Ιταλία στην κρίση». Όμως, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», το Κόμμα των 5 Αστέρων θα έχει σήμερα συνάντηση, η οποία αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς μία διατήρηση του πολιτικού αδιεξόδου θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ιταλική οικονομία η οποία πλήττεται σφοδρά από την πανδημία και παράλληλα περιμένει με... αγωνία τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα αυτή η εξέλιξη μοιάζει να αποτελεί το «τέλος» για την πολιτική καριέρα του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει δικό του πολιτικό κόμμα, μπορεί να αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις.