ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτήριο Αυστριακού Κοινοβουλίου
Το εμβληματικό κτίριο του Κοινοβουλίου Αυστρίας με το άγαλμα της Αθηνάς στη Βιέννη.

Στα 22,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημοσιονομικό κενό της Αυστρίας

Μέσα στο 2020, από τον προϋπολογισμό υπήρξαν συνολικά 28 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκ των οποίων 20,8 δισ. καταβλήθηκαν ή προβλέφθηκαν ως φορολογική ελάφρυνση, και έως τώρα πάνω από 31 δισ. έχουν εκταμιευτεί ή έχουν εγκριθεί.

Ένα κενό 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού στην Αυστρία, παρουσιάζουν οι αριθμοί στον απολογισμό για τον Δεκέμβριο που παρουσίασε το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το 2020 τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8,4% σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 22%, με πάνω από 31 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν εκταμιευτεί επί του παρόντος ή να είναι νομικά δεσμευμένα για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα απασχολούν την κοινωνική και οικονομική μας ζωή για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι σαφώς αισθητές από την άποψη του προϋπολογισμού, μέχρι στιγμής, η κρίση έχει αφήσει μια τρύπα 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τα έσοδα ανέρχονται σε 73,6 δισεκατομμύρια ευρώ, οι δαπάνες σε 96,1 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοντ Μπλιούμελ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο 2020, από τον προϋπολογισμό υπήρξαν συνολικά 28 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εκ των οποίων 20,8 δισεκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν ή προβλέφθηκαν με νομική δέσμευση ως φορολογική ελάφρυνση, και αυτή την στιγμή είναι πάνω από 31 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν εκταμιευτεί ή έχουν εγκριθεί.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι από την αρχή υπήρξε τόσο μεγάλη εξυπηρέτηση όσο ήταν δυνατό και τόσο αυστηρή όσο ήταν απαραίτητο, και «οι πολίτες μπορούν να βασίζονται στο κράτος, όπως αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά μέσα στο 2020, τη χρονιά της Covid».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρεκόρ ζέστης με προβλήματα σε Αυστρία και Ελβετία

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονται σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, με έως 41,3°C. Η κακοκαιρία αναμένεται από Δευτέρα. Συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες, αυξημένη κατανάλωση νερού και αποφυγή παραμονής ζώων σε αυτοκίνητα.
Διαβατήρια και ταξίδι
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Έρευνα για παράνομη έκδοση διαβατηρίων στην πρεσβεία Λονδίνου

Οι αρχές της Βιέννης ερευνούν υπάλληλο της αυστριακής πρεσβείας στο Λονδίνο για παράνομη έκδοση διαβατηρίων, τουλάχιστον 35, παρακάμπτοντας τα συνήθη κριτήρια, όπως αποκάλυψε η Kronen Zeitung.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακός καγκελάριος: Η ΕΕ να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις με Πούτιν

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Στόκερ, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία και να προωθήσει διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Συγχαρητήρια σε χώρες για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Το ΥΠΕΞ συγχαίρει Αυστρία, Κιργιζιστάν, Πορτογαλία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο και Ζιμπάμπουε για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ 2027-2028 και υπογραμμίζει τη σημασία πολυμερισμού και διεθνούς συνεργασίας
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια του ΥΠΕΞ στις νέες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει Αυστρία, Κιργιζιστάν, Πορτογαλία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο και Ζιμπάμπουε για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2027-2028, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.