ΓΔ: 2216.15 0.24% Τζίρος: 4.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:42
Conte, konte, italia
Φωτο: Shutterstock

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε υπέβαλε την παραίτησή του

Oι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, και αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε δεκτό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης.

Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα. Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη και αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί, ενδεχομένως, το χάσμα που δημιουργήθηκε με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές στην Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στις 22-23 Μαρτίου το δημοψήφισμα για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση της Μελόνι όρισε το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στις 22-23 Μαρτίου. Οι υποστηρικτές του «όχι» αντιδρούν λόγω έλλειψης χρόνου για εκστρατεία και σχεδιάζουν να προσφύγουν κατά της απόφασης.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ζήτησε τη μεσολάβηση του πάπα για τους αγνοούμενους στη Βενεζουέλα

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ζήτησε από τον πάπα να μεσολαβήσει υπέρ αγνοουμένων και πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη στήριξή του και ζητώντας βοήθεια για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.
Ρομπέρτα Μετσόλα βήμα ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαγόρευση Ευρωκοινοβουλίου σε Ιρανούς διπλωμάτες – Κλιμακώνει η Τεχεράνη

Η Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο εκπροσώπων του Ιράν σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, το Ιράν κάλεσε Ευρωπαίους διπλωμάτες για υποστήριξη στους διαδηλωτές.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποιημένη η Μελόνι για την απελευθέρωση δύο Ιταλών στη Βενεζουέλα

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωση των Ιταλών πολιτικών κρατουμένων Τρεντίνι και Μπουρλό από τη Βενεζουέλα, ευχαριστώντας τις αρχές του Καράκας για τη συνεργασία που οδήγησε στο αποτέλεσμα.