ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer και της Astrazeneca

Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μολύνθηκαν 2.455.185 άνθρωποι και 85.162 έχασαν την ζωή τους. Κάτω από το όριο των 500.000 ανθρώπων, το σύνολο των θετικών στον ιό, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ιταλία θα προχωρήσει στη λήψη νομικών ενεργειών κατά της Pfizer και της Astrazeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για την COVID-19, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των δόσεων και όχι την επιδίωξη αποζημιώσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Εργαζόμαστε ώστε το πλάνο του προγράμματος εμβολιασμών μας, να μην αλλάξει. Ενεργοποιούμε όλα τα κανάλια, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε αυτοί οι κύριοι να σεβαστούν τα συμβόλαια τους», δήλωσε ο Ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση RAI.

Εχθές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε, μέσω Facebook, ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρείας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών. «Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας», τόνισε επίσης ο Τζουζέπε Κόντε.

Εξάλλου, το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.331 κρούσματα κορονοϊού και 488 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 286.331 διαγνωστικά τεστ, το 4,6% των οποίων προέκυψε θετικό.

Χθες τα περιστατικά Covid-19 ήταν 13.633 με 472 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μολύνθηκαν 2.455.185 άνθρωποι και 85.162 έχασαν την ζωή τους. Στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με χθες βρίσκονται 4 ασθενείς λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 288 λιγότεροι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, υπογραμμίζουν ότι μετά από πολλές εβδομάδες, το σύνολο των θετικών στον ιό, την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας περιορίσθηκε κάτω από το όριο των 500.000 ανθρώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση Κομισιόν: 4 χώρες στην «Δεξαμενή Αλληλεγγύης» έως τα μέσα 2026

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Πρώτη Ετήσια Έκθεση για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εγκαινιάζοντας τον Ετήσιο Κύκλο Διαχείρισης Μετανάστευσης και προτείνοντας τη Δεξαμενή Αλληλεγγύης για χώρες υπό μεταναστευτική πίεση.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Συνεχίζεται η μετανάστευση Ιταλών σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία

Σύμφωνα με έρευνα της Migrantes και Cei, 6,4 εκατ. Ιταλοί ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, με 1,64 εκατ. να έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2024 η μετανάστευση αυξήθηκε κατά 36,5%. Οι προορισμοί κυρίως ευρωπαϊκές χώρες.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έτοιμοι να εκπαιδεύσουμε Παλαιστίνιους, όχι όμως στη Γάζα

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, τόνισε πως η Ιταλία είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει μελλοντικές παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας σε ασφαλή τοποθεσία εκτός Γάζας ή Ράφα, διασφαλίζοντας την προστασία των Ιταλών καραμπινιέρων.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία έγινε οδηγός για την Ευρώπη, όχι το μαύρο πρόβατο

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως μέσα σε τρία χρόνια η Ιταλία άλλαξε εικόνα, από «μαύρο πρόβατο» έγινε παράδειγμα για την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η κυβέρνησή της είναι πλέον η τρίτη μακροβιότερη στη χώρα.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έρευνα για Ιταλούς που πλήρωναν για να σκοτώνουν αμάχους στη Βοσνία

Στο Μιλάνο διεξάγεται έρευνα για Ιταλούς που φέρονται να πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε Σέρβους στρατιώτες, ώστε να γίνουν ελεύθεροι σκοπευτές και να σκοτώσουν Βόσνιους αμάχους στη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο (1993-95).
Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Με πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις πετύχαμε την εξυγίανση

Η Ελλάδα πέτυχε οικονομική εξυγίανση μέσω πλεονασμάτων και μεταρρυθμίσεων τόνισε σε συνέντευξη στην Corriere della Sera ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας.