ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα

Καταργήθηκε η θανατική ποινή στο Καζακστάν

Μεταξύ των πρώην σοβιετικών χωρών, μόνο η Λευκορωσία εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Στη Ρωσία έχει καταργηθεί ντε φάκτο, χωρίς όμως να έχει απαγορευθεί ρητά.

Καταργήθηκε η θανατική ποινή στο Καζακστάν, έπειτα από μορατόριουμ που είχε τεθεί στις εκτελέσεις εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπό του, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ υπέγραψε την επικύρωση ενός πρωτοκόλλου που περιλαμβάνεται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει τις εκτελέσεις.

Το κοινοβούλιο της χώρας το είχε εγκρίνει πέρυσι. Οι εκτελέσεις στο Καζακστάν έχουν ανασταλεί από το 2003, όμως τα δικαστήρια εξακολουθούσαν να καταδικάζουν σε θάνατο κατηγορούμενους για κάποια εγκλήματα, κυρίως όσα σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ένας άνδρας που είχε σκοτώσει οκτώ αστυνομικούς και δύο πολίτες σε μακελειό στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, το 2016 είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Πλέον η ποινή αυτή μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη.

Μεταξύ των πρώην σοβιετικών χωρών, μόνο η Λευκορωσία εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Στη Ρωσία έχει καταργηθεί ντε φάκτο, χωρίς όμως να έχει απαγορευθεί ρητά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Στη δικαιοσύνη ύποπτοι για τα επεισόδια βίας στη Σουέιντα

Οι συριακές αρχές παρέπεμψαν άτομα στη δικαιοσύνη για τη βία του 2023 στη Σουέιντα, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 789 Δρούζοι άμαχοι, ενώ οι πρώτες δίκες έχουν ήδη ξεκινήσει.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρή εντοπίστηκε δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στο Μεξικό

Βρέθηκε νεκρή η δημοσιογράφος Ροξάνα Γκουζμάν, διευθύντρια τοπικού μέσου στο Μεξικό, μετά την απαγωγή της από δύο κουκουλοφόρους τον Ιούνιο. Η ταυτότητα της σορού επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της Βερακρούς.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κάθειρξη σε Ρουμάνους για μαχαίρωμα Βρετανοϊρανού δημοσιογράφου

Δύο Ρουμάνοι καταδικάστηκαν σε 8 και 12 χρόνια φυλάκιση για την επίθεση κατά Ιρανού δημοσιογράφου στο Λονδίνο, ενέργεια που θεωρείται ότι έγινε για λογαριασμό της Τεχεράνης σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δραπέτης από τουρκική φυλακή ο δράστης της δολοφονίας έξι υπαλλήλων

Ο 45χρονος Τούρκος που σκότωσε έξι υπαλλήλους σε δομή ανηλίκων στη Γερμανία είχε δραπετεύσει από φυλακή της Τουρκίας, όπου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση. Οι αρχές δεν γνώριζαν το ποινικό του παρελθόν.