ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Tramp
Shutterstock

Αμερικανός διπλωμάτης «καίει» τον Τραμπ για την Ουκρανία

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης αρμόδιος για την Ουκρανία στην κατάθεση του για την υπόθεση παραπομπής του προέδρου Τραμπ ανέφερε πως υπήρξαν πιέσεις στον Ζελένσκι σε συνδυασμό με την αποστολή βοήθειας.

Ο Ουίλιαμ Τέιλορ ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης αρμόδιος για την Ουκρανία κατέθεσε χθες Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε την χορήγηση της αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την χώρα με τη διεξαγωγή από το Κίεβο των πολιτικά υποκινούμενων ερευνών που επιθυμούσε, σύμφωνα με αντίγραφο της κατάθεσης του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου.

Ο Τέιλορ είναι διπλωμάτης καριέρας και πρώην αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρετεί ως επιτετραμμένος στην αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία και ενώ έδωσε κεκλεισμένων των θυρών καταθέσεις στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίες, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, διεξάγουν την επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Η εφημερίδα “The Washington Post” δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα ένα αντίγραφο της εναρκτήριας δήλωσης του Τέιλορ.

Η εμφάνιση του Τέιλορ ενώπιον των μελών του Κογκρέσου σηματοδότησε μία νέα σημαντική διάσταση στο πολιτικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσινγκτον κι απειλεί την προεδρία του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του.

Όπως διαφαίνεται η κατάθεση αυτή αντικρούει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου ότι στην υπόθεση της Ουκρανίας δεν υπήρξε κάποια ανταλλαγή (quid pro quo) σχετικά με την διάθεση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οικονομικού ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η χορήγηση της βοήθειας είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο, ώστε οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία στην αντιμετώπιση των αποσχιστών που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας και δρουν στο ανατολικό άκρος της χώρας. Τελικά, η αναφερόμενη βοήθεια χορηγήθηκε αργότερα. «Ήταν η πιο ενοχοποιητική κατάθεση», σχολίασε η Δημοκρατική βουλευτής Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς για την κατάθεση του Τέιλορ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατέθεσε ότι όπως του είχε πει ο Γκόρντον Σόντλαντ Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ, ο πρόεδρος Τραμπ είχε διασυνδέσει την διάθεση της αμερικανικής βοήθειας με δημόσιες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι σχετικά με την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, όπως επίσης και για μία θεωρία συνωμοσίας σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, που έχει καταρριφθεί.

Ο Ζελένσκι συμφώνησε στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, ενώ η αμερικανική βοήθεια χορηγήθηκε αργότερα.

Στην κατάθεσή του, ο Τέιλορ αναφέρθηκε λεπτομερώς σε πολυάριθμες συζητήσεις και γεγονότα, ενώ έδωσε έμφαση στην στρατηγική σημασία που έχει η Ουκρανία (για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή) καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Μηνύματα κινητού τηλεφώνου που είχε αποστείλει ο Τέιλορ προς άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προηγούμενα, περιέγραφαν ως “τρελή” την ιδέα καθυστέρησης χορήγησης της αμυντικής βοήθειας, προκειμένου να ωφεληθεί μία προεκλογική εκστρατεία στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Στην κατάθεση του, ο Τέιλορ υποστήριξε εμφατικά την παραπάνω άποψη.

Η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ που διεξάγεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων επικεντρώνει την προσοχή της, σε ένα αίτημα του Αμερικανού προέδρου που διατυπώθηκε στην διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι (25 Ιουλίου) σχετικά με την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος των Μπάιντεν.

Ο γιος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ είχε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο μιας ουκρανικής ενεργειακής εταιρίας (Burisma), ενώ ο Τζο Μπάιντεν διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020. Ο Τέιλορ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνέδεσε μία πρόσκληση στον Ζελέσκι για συνάντηση στο Λευκό Οίκο, με την δημόσια ανακοίνωση από τον Ουκρανό πρόεδρο της έναρξης των ερευνών για τους Μπάιντεν.

Το περιεχόμενο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας δημοσιοποιήθηκε (αρχικά) από την καταγγελία ενός πληροφοριοδότη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Στην καταγγελία αυτή αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι για την προώθηση προσωπικών πολιτικών του συμφερόντων.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει δημόσια και από την Κίνα να διερευνήσει τις δραστηριότητες των Μπάιντεν. Ο ομοσπονδιακός νόμος που ισχύει στις ΗΠΑ απαγορεύει στους υποψηφίους να αποδέχονται ξένη βοήθεια για μία προεκλογική εκστρατεία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να τον διώξουν για να αποτρέψουν μία επανεκλογή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεπουμπλικάνοι: Το Πεντάγωνο δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για ασφάλεια

Το Πεντάγωνο διέψευσε κατηγορίες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ότι ο υφυπουργός Άμυνας Κόλμπι δεν ενημερώνει επαρκώς το Κογκρέσο για εθνικά θέματα ασφαλείας, τονίζοντας πως έχουν γίνει δεκάδες σχετικές ενημερώσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Η Νότια Αφρική δεν ανήκει στην G20

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Νότια Αφρική δεν πρέπει να ανήκει στη G20 και ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί στη φετινή σύνοδο κορυφής στη χώρα. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Πύραυλος Topol Μ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν ζητά προτάσεις για επανάληψη πυρηνικών δοκιμών στη Ρωσία

Ο Πούτιν ζήτησε προτάσεις για πιθανές πυρηνικές δοκιμές, απαντώντας σε δηλώσεις του Τραμπ για επανέναρξη των αμερικανικών δοκιμών. Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να απαντήσει εάν προχωρήσουν οι ΗΠΑ ή άλλη πυρηνική δύναμη.
Ζοχράν Μαμντάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Μαμντάνι νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης, ήττα για Τραμπ στις εκλογές

Ο σοσιαλιστής Ζοράν Μαμντάνι εκλέγεται πρώτος μουσουλμάνος και νεότερος δήμαρχος Νέας Υόρκης, κερδίζοντας με διαφορά τον Άντριου Κουόμο, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν ήττες για τον Τραμπ στις τοπικές εκλογές.
ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 15 δισ. την εβδομάδα το κόστος του ιστορικού shutdown στις ΗΠΑ

Το μακροβιότερο κυβερνητικό shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ κοστίζει δισεκατομμύρια στην οικονομία, πλήττοντας εργαζομένους, επιχειρήσεις και κοινωνικά προγράμματα. Περίπου 15 δισ. δολάρια χάνονται κάθε εβδομάδα.