ΓΔ: 1400.79 0.23% Τζίρος: 0.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Απειλές της Τουρκίας για αντίποινα προς τον Χαφτάρ

Η Τουρκία που δείχνει ξανά έντονη κινητικότητα στη Λιβύη παρά την εκεχειρία που υπάρχει από τον Οκτώβριο προειδοποιεί τον Χαφταρ πως θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε περίπτωση επίθεσης σε τουρκικές δυνάμεις.

Έντονη είναι η κινητικότητα της Τουρκίας στη Λιβύη παρά την εκεχειρία που έχει υπογραφεί εδώ και δυο μήνες, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους στην ανατολική Λιβύη θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι» εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν σε τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, ο Ακάρ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους δεν θα έχουν «πού να κρυφτούν» εάν επιτεθούν σε τουρκικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι θα αποτελέσουν στόχους για την Άγκυρα «παντού». Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη και που εδώ και χρόνια μάχεται κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χάφταρ.

Η Τουρκία έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη. Οι τελευταίοι εδρεύουν κυρίως στην αλ Ουατίγια, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, έναν ερευνητή του ολλανδικού ινστιτούτου Clingendael.

Παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται, οι εμπρηστικές δηλώσεις εκ μέρους αξιωματούχων στη Λιβύη συνεχίζονται. Την Πέμπτη, ο Χάφταρ κάλεσε τους υποστηρικτές του «να εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή». Δεν θα υπάρξει ειρήνη «με την παρουσία ενός αποικιοκράτη στα εδάφη μας», πρόσθεσε ο στρατάρχης, ο οποίος στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και από το 2016 κυβερνάται από δύο αντίπαλες αρχές: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και από τους συμμάχους του Χάφταρ στη Βεγγάζη. Η στήριξη της Τουρκίας επέτρεψε στην GNA να απωθήσει, τον Ιούνιο του 2020, την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ ο οποίος προσπαθούσε από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα. Η GNA ελέγχει πλέον σχεδόν όλη τη βορειοδυτική πλευρά της χώρας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος «κόβει» στη μέση το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Το διάταγμα οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία ουσιαστικά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάθρακες

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες και ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Piter-Stano-Comision
ΔΙΕΘΝΗ

Π. Στάνο: Καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».