ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

Η Αίγυπτος απαντά στον ΟΗΕ στις λιβυκές διακοινώσεις και το τουρκολυβικό μνημόνιο

Η Αίγυπτος, με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ (8/9/2025), απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς για τα θαλάσσια όρια στη Μεσόγειο, καταγγέλλει παραβίαση κυριαρχίας και τονίζει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της βάσει διεθνούς δικαίου.

Έντονη διαμαρτυρία διατυπώνει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, με ρηματική διακοίνωση στις 8 Σεπτεμβρίου 2025, σχετικά με τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τα εξωτερικά όρια της λιβυκής υφαλοκρηπίδας και για περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος απορρίπτει κατηγορηματικά τα όρια της λιβυκής υφαλοκρηπίδας, όπως έχουν δηλωθεί και αποτυπωθεί σε σχετικούς χάρτες, καθώς επικαλύπτουν τη δυτική θαλάσσια οριογραμμή της. Επιπλέον, καταγγέλλει το ανατολικό θαλάσσιο όριο που διεκδικεί η Λιβύη, το οποίο, σύμφωνα με την αιγυπτιακή πλευρά, βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός αιγυπτιακής θαλάσσιας ζώνης, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα.

Η ρηματική διακοίνωση τονίζει ότι οι λιβυκές θέσεις είναι ασύμβατες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τη σχετική διεθνή πρακτική. Υπενθυμίζεται επίσης το Προεδρικό Διάταγμα 595/2022 για την οριοθέτηση των δυτικών θαλασσίων ορίων της Αιγύπτου, καθώς και προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις και διακοινώσεις.

Ειδική μνεία γίνεται στη λιβυκή διαμαρτυρία κατά του διεθνούς διαγωνισμού της Ελλάδας για έρευνες νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η Αίγυπτος απορρίπτει οποιαδήποτε διεκδίκηση επί της δικής της ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες αξιώσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα εγγενή και αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα, η Αίγυπτος απορρίπτει το μνημόνιο συνεργασίας της 25ης Ιουνίου 2025 μεταξύ της Λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου, που προβλέπει γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές. Τονίζεται ότι η λεγόμενη «Περιοχή 4» επικαλύπτει αιγυπτιακά όρια και, ως εκ τούτου, η Αίγυπτος απορρίπτει κάθε σχετική ενέργεια ή έννομη συνέπεια.

Η αιγυπτιακή πλευρά επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει τα τουρκολιβυκά μνημόνια του 2019 και του 2022, χαρακτηρίζοντάς τα ως άκυρα και χωρίς νομική ισχύ.

Τέλος, η Αίγυπτος διακηρύσσει την ετοιμότητα και τη δέσμευσή της να συνεργαστεί και να διαπραγματευθεί καλόπιστα με γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών – Δελτίο για το Δίκαιο της Θάλασσας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θέτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ελλάδα ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έγκριση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης, τονίζοντας τους κινδύνους για ασφάλεια και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ανατολική Λιβύη

Η Αίγυπτος απορρίπτει την επικύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης και δηλώνει ότι η πράξη αυτή δεν έχει καμία νομική ισχύ για το Κάιρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και αντιπολίτευση σχολιάζουν την απόφαση της λιβυκής Βουλής

Η τουρκική ηγεσία εκφράζει ικανοποίηση για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης. Ο Ερντογάν χαιρέτισε ομόφωνα την απόφαση, τονίζοντας τη σημασία της για την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο.
Σημαίες Λιβύης Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Καταδίκη της έγκρισης του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Λιβύη

Το ΥΠΕΞ Κύπρου καταδικάζει την έγκριση του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου» από τη Βουλή της Λιβύης, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Διετής παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την παράταση για 24 μήνες της παραμονής τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, επικαλούμενη συμφωνίες με την Τρίπολη και συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο. Η κυβέρνηση τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς με τη Λιβύη.