ΓΔ: 2283.73 1.09% Τζίρος: 308.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:42
Φώτο: Shutterstock

Οι παράνομοι μετανάστες κράτησαν «ζωντανή» τη γαλλική παραγωγή

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο αριθμός των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα στη Γαλλία εκτιμάται μεταξύ 300.000 και 600.000, οι οποίοι πολύ συχνά είναι θύματα εκμετάλλευσης.

«Κατά τη διάρκεια της Covid, εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε όλη τη δουλειά»: Μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία και ζήτησαν και πάλι την νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι έχουν καταπονωθεί από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Μετά από τις πορείες του Μαΐου, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου που είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες ανθρώπους, αυτή η τέταρτη ημέρα κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε σε περίπου πενήντα πόλεις, όπως το Μπορντό, την Μασσαλία και το Στρασβούργο. Στο Παρίσι, περισσότεροι από χίλιοι παράτυποι μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, διαδήλωσαν ειρηνικά, περικυκλωμένοι από μια πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα βρίσκονται κίνδυνο», «Η εθνική προσπάθεια είμαστε εμείς», έγραφαν κάποια από τα πανό των διαδηλωτών, που κρατούσαν δαυλούς αναμμένους στη μνήμη των μεταναστών που πέθαναν στην εξορία. «Είμαστε εδώ για όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της Covid, εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε όλη τη δουλειά, καθαρίζουμε τα νοσοκομεία, ενώ εκείνοι που εργάζονται με μειωμένο ωράριο βρίσκονται στη ζεστασιά του σπιτιού τους. Η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σίμπι Αχαμπάμα, μέλος της κολεκτίβας παράτυπων μεταναστών του Μοντρέιγ.

«Δεδομένου ότι δεν έχουμε χαρτιά, τα αφεντικά μας εκμεταλλεύονται και όταν θέλουν δεν μας πληρώνουν», ανέφερε ένας άλλος Μαλινέζος, ο Λασανά, 50 ετών, ο οποίος ζει παράτυπα στη Γαλλία για 19 χρόνια και εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο» «μια εβδομάδα εδώ, μια μέρα εκεί, μερικές φορές μόνο για 40 ευρώ». «Είμαστε στη χώρα για πολύ καιρό, αλλά η ζωή μας είναι μπλοκαρισμένη».

Για την Φερνάντα Μαρισελί, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αλληλεγγύης με όλους τους μετανάστες (Φαστί), «το αίσθημα της αδικίας είναι τέτοιο για αυτούς τους ανθρώπους, που εργάζονται σε βασικά επαγγέλματα, ότι αυτή η άρνηση δικαιωμάτων είναι αφόρητη».

Η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στους νομάρχες στα μέσα Σεπτεμβρίου για να διευκολύνουν τη γαλλική πολιτογράφηση αλλοδαπών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Στις αρχές Νοεμβρίου, το επιτελείο της υπουργού Ιθαγένειας, Μαρλέν Σιάπα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρώτη σειρά 334 πολιτογραφήσεων.

Σταγόνα στον ωκεανό, επέκριναν αμέσως ενώσεις που πιστεύουν ότι οι πολιτογραφήσεις, που προορίζονται εξ ορισμού για τους αλλοδαπούς σε νομική κατάσταση, είναι μόλις ένα ελάχιστο μέρος της εξίσωσης. Ο αριθμός των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα στη Γαλλία εκτιμάται μεταξύ 300.000 και 600.000.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε η Ρασιντά Ντατί για να διεκδικήσει τον δήμο Παρισιού

Η υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί παραιτήθηκε για να επικεντρωθεί στην υποψηφιότητά της για τον δήμο Παρισιού, με τον πρόεδρο Μακρόν να αποδέχεται την παραίτηση και να την ευχαριστεί για το έργο της.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιζαμπέλ Ατζανί ξανά στο δικαστήριο Γαλλίας για φοροδιαφυγή

Η Ιζαμπέλ Ατζανί δικάζεται αύριο σε δεύτερο βαθμό στο Παρίσι για φοροδιαφυγή, μετά την πρωτόδικη καταδίκη της σε φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 250.000 ευρώ, με το δικαστήριο να αναφέρει παραβίαση φορολογικής ισότητας.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς βίας να ξεκαθαρίσουν θέσεις

Ο Μακρόν ζήτησε από πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς βίας να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Η κυβέρνηση καταδικάζει όλες τις πράξεις βίας. Το υπ. Εσωτερικών ερευνά αν η «Νέα Φρουρά» συνεχίζει τη δράση της μετά τον θάνατο εθνικιστή στη Λυών.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίκτυπο στην Ευρώπη από την ομιλία Μακρόν για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει τη Δευτέρα για τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στην ασφάλεια της Ευρώπης, σε μια σημαντική ομιλία από το Ιλ Λονγκ στη Βρέστη, όπου εδρεύει η Στρατηγική Δύναμη Υποβρυχίων της Γαλλίας.
Λούβρο Πυραμίδα Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κριστόφ Λεριμπό νέος διευθυντής στο Μουσείο του Λούβρου

Ο Κριστόφ Λεριμπό, πρόεδρος του Ανακτόρου Βερσαλλιών, αναλαμβάνει επικεφαλής του Λούβρου μετά την παραίτηση της Λοράνς ντε Καρ, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου Μακρόν. Έχει διατελέσει διευθυντής του Ορσέ και είναι καθηγητής Τέχνης.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη νοτιοδυτική Γαλλία για την εποχή

Θερμοκρασίες ρεκόρ για Φεβρουάριο σημειώθηκαν στη νοτιοδυτική Γαλλία, με 28,3°C στην Ορτέζ κοντά στα Πυρηναία και έως 27°C στη Μπιαρίτζ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα συνηθισμένα επίπεδα της εποχής.