Φρένο στις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων στο Βερολίνο αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου αποφασίζοντας το «πάγωμα» των τιμών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμφωνία ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και το αριστερό Die Linke δίνει το πράσινο φως ώστε το νομοσχέδιο να υιοθετηθεί επισήμως από τη βουλή του Βερολίνου και να τεθεί σε ισχύ ο νόμος από τον Ιανουάριο 2020.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σαν απάντηση στην έλλειψη νέων κατοικιών και στην εκτόξευση των τιμών των ενοικίων την τελευταία δεκαετία που έβγαλε πολλές φορές τους βερολινέζους στο δρόμο, απαιτώντας τη θέσπιση νέων μέτρων για τη ρύθμιση των ενοικίων. Σύφωνα με το Bloomberg, ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αυξάνουν τα ενοίκια μόνο στο επίπεδο του πληθωρισμού (1,3%). Ορισμένες αυξήσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες που θα ανακαινίσουν τα διαμερίσματά τους.
Αντιδράσεις
Ήδη με την ανακοίνωση της απόφασης, οι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο, είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλάνε. Η Deutsche Wohnen, που κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό διαμερισμάτων στην πόλη έχασε το 1/5 κεφαλαιοποίησής της από τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα σχέδια περί «παγώματος» ενοικίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και χθές η μετοχή της έπεσε έως και 4,6%. Και η μετοχή της Vonovia όμως υποχώρησε έως και 1,9%. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η Νίνα Χένκελ, εκπρόσωπος της εταιρίας «θα ενταθεί το πρόβλημα της έλλειψης διαμερισμάτων στο Βερολίνο». Στο ίδιο πνεύμα, η κατασκευαστική FG-Bau υποστηρίζει μέσω του Bloomberg ότι η κατασκευή κτιρίων είναι η λύση που θα έπρεπε να δοθεί.
Παράδειγμα προς μίμιση
Με το πρόβλημα των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών και της έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση να απασχολεί τις μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και άλλες πόλεις σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνει το Βερολίνο. Στο Μόναχο εντείνονται οι συζητήσεις για λήψη μέτων ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ισπανία όπου έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο τιμών αλλά και στην Πορτογαλία όπου οι ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα προστατεύονται από ενδεχόμενες αυξήσεις στο ενοίκιο της κατοικίας τους.