ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:54:18
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Πιερρακάκης: Ξεκινούν αύριο οι ενισχύσεις 2,5 δισ. ευρώ στους πολίτες

Από τη Δευτέρα ξεκινά η καταβολή ενισχύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες. Πάνω από 1,4 εκατ. συνταξιούχοι και δικαιούχοι αναπηρίας θα λάβουν 250€, ενώ τα ζευγάρια 500€, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Από τη Δευτέρα ξεκινά η καταβολή ενισχύσεων συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, που θα ωφελήσουν 2,4 εκατομμύρια πολίτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τις 24 Νοεμβρίου θα χορηγηθεί μόνιμη ενίσχυση 250 ευρώ σε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας. Για τα ζευγάρια που πληρούν τα κριτήρια, το ποσό διπλασιάζεται αυτόματα στα 500 ευρώ.

Η ενίσχυση αφορά άτομα άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους ή χήρους και έως 26.000 ευρώ για έγγαμους, ενώ τα όρια ακίνητης περιουσίας ανέρχονται σε 200.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Το ηλικιακό όριο δεν εφαρμόζεται σε συνταξιούχους με αναπηρία.

Επιπλέον, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν επιστροφή ενός ενοικίου για το 2024. Το ποσό φτάνει έως τα 800 ευρώ, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Η επιστροφή αφορά ενοίκιο κύριας ή φοιτητικής κατοικίας και αποτελεί μόνιμη κυβερνητική πολιτική, καταβαλλόμενη κάθε Νοέμβριο χωρίς αίτηση, υπό την προϋπόθεση τήρησης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Χιλιάδες δικαιούχοι που ανήκουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες, όπως συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, θα δουν και τις δύο ενισχύσεις στους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟΟ.

Επεκταμένο πακέτο μέτρων για την κοινωνική στήριξη

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εντάσσονται στο συνολικό πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ωφελώντας πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες. Το πακέτο περιλαμβάνει ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, μειώσεις επιβαρύνσεων στη μισθωτή εργασία, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Επιπλέον, προβλέπονται αυξήσεις στους ενστόλους και νέο πλαίσιο ενισχύσεων για νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες.

Με τις συντάξεις Ιανουαρίου, περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα λάβουν επιπλέον αυξήσεις. Όσοι διατηρούν προσωπική διαφορά θα δουν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αύξηση ίση με το 50% της αύξησης που θα λάβουν όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι «από αύριο, χιλιάδες συμπολίτες μας θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, με την ενίσχυση των 250 ευρώ που θα στηρίξει άμεσα πάνω από 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, υπερήλικες και άτομα με αναπηρία». Υπογράμμισε ότι «είναι μια παρέμβαση που αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες τους και αντανακλά τη δέσμευσή μας να στεκόμαστε δίπλα τους με ουσιαστικό τρόπο».

Ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε πως «λίγες ημέρες αργότερα, η επιστροφή ενοικίου σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε όσους πιέζονται από το υψηλό κόστος στέγασης» και τόνισε ότι «αυτές οι ενισχύσεις δεν είναι μεμονωμένες κινήσεις, αλλά μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Τέλος, επισήμανε ότι «η οικονομία μας αναπτύσσεται και αυτή η ανάπτυξη πρέπει να φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης των παρεμβάσεων για τη στήριξη των πιο ευάλωτων και τη δημιουργία ευκαιριών για όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Άμεση παρέμβαση αν χρειαστούν νέα μέτρα για την κρίση

Ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης, ανέφερε ότι η φύση της παρέμβασης για την κρίση στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της και την εξέλιξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Έργα 4,5 δισ. στην Κρήτη και σχέδιο για «μικρό Ελληνικό»

Ο υπουργός Οικονομίας Κ. Πιερρακάκης ανέδειξε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης, λόγω έργων υποδομής και επενδύσεων 4,5 δισ. ευρώ, όπως ο ΒΟΑΚ, η ηλεκτρική διασύνδεση και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Πιερρακάκη στον Κόστα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομίας.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης, στο επίκεντρο οι τιμές ενέργειας στο Eurogroup

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Θάνος Πετραλιάς για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN. Κύριο θέμα η επίδραση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις αγορές, τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο ο ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος Eurogroup Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ αργότερα μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για να μιλήσει στο Forum της ΕΤΕπ με θεματικές την Ένωση Αποταμιεύσεων και το ψηφιακό ευρώ.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο νομοσχέδιο: Μειώσεις φόρων, αλλαγές σε συντάξεις και αφορολόγητο πετρέλαιο

Το ΥΠΕΘΟΟ παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο φορολογικές και συνταξιοδοτικές αλλαγές, με ρυθμίσεις για οφειλές δημοσίων φορέων προς ΔΕΚΟ και βασικές τροποποιήσεις στο νέο σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.