ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γαλλικό αστυνομικό βαν

Βίαιες ταραχές και διαδηλώσεις στη Γαλλία για την αστυνομική βία

Στη Γαλλία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην υπέρμετρη αστυνομική βία και κυρίως στο νέο νομοσχέδιο περί ασφάλειας. Επεισόδια στο Παρίσι.

Σε 500.000 άτομα υπολογίζουν το σύνολο των διαδηλωτών το Σάββατο οι διοργανωτές, με 200.000 μόνο στο Παρίσι, ενώ «πορείες για τις συνταγματικές ελευθερίες» πραγματοποιήθηκαν παντού, σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ήταν συνολικά 133.000 άτομα, από τους οποίους περίπου 46.000 στο Παρίσι. Αναμφισβήτητα πρόκειται πάντως για την πλέον μαζική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. 

«Είναι ο λαός της ελευθερίας που διαδηλώνει, για να πει στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει το νόμο της για την καθολική ασφάλεια, ότι αρνείται τη γενικευμένη επιτήρηση και τα ντρόουνς, ότι θέλει να μαγνητοσκοπεί και δημοσιοποιεί τις παρεμβάσεις των αστυνομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά το συντονιστικό όργανο των δημοσιογραφικών συνδικάτων και των ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (StopLoiSécuritéGlobale).

Στη γαλλική πρωτεύουσα η πορεία ήταν ειρηνική έως τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε οι διαδηλωτές έφθασαν στην πλατεία της Βαστίλης. Εκεί αναμείχθηκαν ταραξίες και ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια με φωτιές, σπασμένες βιτρίνες, άγριο ξυλοδαρμό και λύσσα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές και αστυνομικοί και να γίνουν 81 συλλήψεις.

Για λίγα λεπτά επικράτησε χάος. Τα πλακάτ διαμαρτυρίας με τη φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έγραφαν «Νταρμανέν έξω- OUT». Όμως πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόνται εάν τέτοια επεισόδια ζημιώνουν τελικά τον υπουργό, ή μήπως θα μπορούσαν και να τον ενισχύσουν τελικά στην επιμονή του να διατηρήσει τον διαμφισβητούμενο νόμο για την καθολική ασφάλεια και την προστασία των αστυνομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εξετάστηκε ο αποκλεισμός social media σε κινητά λόγω διαδηλώσεων

Η γαλλική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να διακόψει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο μέσω κινητού σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να αποτρέψει τον συντονισμό διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επτά Γάλλοι μέλη του ΙΚ καταδικάστηκαν σε ισόβια στη Βαγδάτη

Δικαστήριο στο Ιράκ καταδίκασε επτά Γάλλους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, επιβάλλοντας στους έξι ισόβια κάθειρξη. Είναι η πρώτη απόφαση σε δίκη 47 ατόμων που μεταφέρθηκαν από τη Συρία τον περασμένο χρόνο.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εκπαιδευτικοί θεωρούν ανεπαρκείς τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις

Οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως οι νέες μεταρρυθμίσεις για τα σχολεία είναι ανεπαρκείς για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες των μαθητών, ζητώντας περισσότερες προσλήψεις και μικρότερες τάξεις για καλύτερη εκπαίδευση.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη Γαλλία μετά την επίθεση στην Τραπ

Μεγάλο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του Πένγκο Μπόσιο Γουάνγκι στο Τραπ από ένοπλο, ενώ σε όλη τη χώρα καταγγέλλεται η εξάπλωση του ρατσιστικού μίσους και δημιουργούνται επιτροπές αυτοάμυνας.
Γαλλική οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η οικονομική εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στο χαμηλότερο από το 2013

Η εμπιστοσύνη των γαλλικών νοικοκυριών έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, λόγω ανησυχιών για την οικονομική κατάσταση, την ανεργία και τον πληθωρισμό.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν είναι φυσιολογικό η Γαλλία να αναταράσσεται πριν τις εκλογές

Ο Μακρόν τόνισε ότι δεν είναι φυσιολογικό η Γαλλία να βρίσκεται σε αναταραχή έξι μήνες πριν τις εκλογές και κάλεσε να μην ξαναδούμε σκηνές χάους. Ευχαρίστησε τις δυνάμεις της τάξης και ζήτησε συλλογική προσπάθεια για ηρεμία.