ΓΔ: 2015.18 -1.96% Τζίρος: 130.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:38
poland, morawiecki
Φώτο: Shutterstock

Επιβεβαιώνει την πρόθεση για το βέτο ο Πολωνός πρωθυπουργός

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι μετά την τηλεδιάσκεψή του με την Μέρκελ, επιβεβαίωσε πως θα μπλοκάρει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα πακέτα οικονομικής βοήθειας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσε, με ανάρτηση στο Facebook, την απόφασή του να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού εν ανάγκη με βέτο, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Μέρκελ

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, αν δεν βρούμε μια λύση που να είναι καλή για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για ορισμένα από τα μέλη της. Η Πολωνία εμμένει σταθερά στη θέση της ότι οι ρυθμίσεις της ΕΕ πρέπει να είναι σύμφωνες με τις Συνθήκες της και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να εγγυώνται τη νομική ασφάλεια. Ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός δεν εγγυάται ασφάλεια δικαίου, τα κριτήριά του είναι πολύ γενικά και είναι επιρρεπής σε πολύ ευρεία ερμηνεία. Εξήγησα στην καγκελάριο ότι η Πολωνία αναμένει ότι θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία του θέματος προκειμένου να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό», έγραψε σήμερα ο Μοραβιέτσκι στο Facebook.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν την απόφαση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδιαζόμενου νέου μηχανισμού περικοπής των κονδυλίων της ΕΕ σε περίπτωση παραβιάσεων του αρχών του κράτους δικαίου. Με την ενέργεια αυτή επαπειλούνται καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων από το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης οικονομική ενίσχυση έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών θεωρούν ότι με τον νέο μηχανισμό ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου περιορίζεται η κυριαρχία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Υποψίες για ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στη δολιοφθορά σε σιδηρόδρομο

Οι πολωνικές αρχές ερευνούν εάν ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από τη δολιοφθορά σε γραμμή προς Ουκρανία, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για επίθεση «άνευ προηγουμένου».
Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία επαναλειτουργεί δύο συνοριακά περάσματα με Λευκορωσία

Η Πολωνία άνοιξε ξανά δύο συνοριακά σημεία με τη Λευκορωσία, τα οποία είχαν κλείσει λόγω μεταναστευτικών πιέσεων και εντάσεων με το καθεστώς. Η απόφαση στοχεύει στη στήριξη κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής.
Ντόναλντ Τουσκ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Η έκρηξη στη γραμμή Βαρσοβίας–Λούμπλιν ήταν δολιοφθορά

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή Βαρσοβίας–Λούμπλιν προήλθε από εκρηκτικό μηχανισμό. Αρχές και εισαγγελία ερευνούν, ενώ εντοπίστηκαν ζημιές και σε δεύτερο σημείο.
Επιχειρηματίας σε συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χ. Θεοχάρης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη ReBuild Ukraine 2025 στη Βαρσοβία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης ηγήθηκε επιχειρηματικής αποστολής στη «ReBuild Ukraine 2025». Με τη συμμετοχή 13 ελληνικών εταιρειών, αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.