Εγκαταλείπει την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κατάρρευση της λίρας και της εθνικής οικονομίας, δηλώνοντας έτοιμος να εφαρμόσει ακόμη και «πικρή συνταγή», κάτι που ερμηνεύθηκε από την αγορά ως αποδοχή της ανάγκης για μια μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας και προκάλεσε θεαματική άνοδο της λίρας έναντι δολαρίου, κατά 4%.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του σήμερα, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη, βασισμένη στη σταθερότητα, το χαμηλό πληθωρισμό και τις ξένες επενδύσεις, ενώ ως τώρα κατ' επανάληψη έκανε επιθέσεις στους ξένους επενδυτές, τους οποίους κατηγορούσε για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, ενώ ζητούσε από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, που είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.
Σήμερα, ο Ερντογάν έκανε μια στροφή 180ο για να αντικρίσει την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να αναπληρωθούν τα χαμένα συναλλαγματικά αποθέματα και η εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα, ενώ δεσμεύθηκε να απευθυνθεί ο ίδιος στους ξένους επενδυτές για να τους παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Τουρκία.
«Χτίζουμε μια αναπτυξιακή δομή που θα δημιουργήσει απασχόληση υψηλών προσόντων, που δεν δημιουργεί πληθωρισμό και δεν αυξάνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», τόνισε, και πρόσθεσε: «Δεν θα αποφύγουμε να εφαρμόσουμε τη σωστή συνταγή, ακόμη και αν είναι πικρή». Πάντως, ενώ αυτό το σημείο της ομιλίας του Τούρκου προέδρου φαίνεται να αντανακλά την αποδοχή εκ μέρους του της ανάγκης για μια μεγάλη αύξηση επιτοκίου (ίσως και περισσότερο από 6%), σε άλλο σημείο ο Ερντογάν επανέλαβε τη γνωστή, ανορθόδοξη θεωρία του, σύμφωνα με την οποία τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά συναλλάγματος φαίνεται ότι παίρνει στα σοβαρά τη μεταμόρφωση του Ερντογάν και τον ανταμοίβει με μια άνοδο της λίρας κατά 4%, στο επίπεδο των 7,80 λιρών/δολ., όπου είχε να βρεθεί το τουρκικό νόμισμα από τις 21 Οκτωβρίου, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε πέσει και σε επίπεδα άνω των 8,50 λιρών. Τα τουρκικά ομόλογα σε δολάριο βρέθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ πενταμήνου, ενώ ο Δείκτης στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης ενισχύθηκε κατά 2,7%.
Η άτακτη οπισθοχώρηση του Τούρκου προέδρου, μπροστά στον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, και οι αλλαγές που έκανε στην κεντρική τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών, θα κριθεί, στην πραγματικότητα, από τους επενδυτές τις προσεχείς ημέρες, καθώς στις 19 του μήνα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές περιμένουν μια μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου, τουλάχιστον κατά 5% με 6%, ώστε να πεισθούν ότι η στροφή 180ο δεν μένει στη ρητορική, αλλά έχει αντίκρισμα στη νομισματική πολιτική.