ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ υποβίβασε σε «πρωθυπουργό» της Γαλλίας τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέβαλαν προσπάθειες να οικοδομήσουν στενή σχέση λίγο καιρό μετά την εκλογή του Μακρόν. Όμως στην πορεία, η σχέση τους επιδεινώθηκε αισθητά.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χλευάζει συχνά τις υποτιθέμενες γκάφες του Τζο Μπάιντεν, του Δημοκρατικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υπέπεσε με τη σειρά του σε φραστικό ολίσθημα χθες Σάββατο υποβιβάζοντας τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο αξίωμα του «πρωθυπουργού».

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μίσιγκαν, ο Αερικανός πρόεδρος, που συνεχίζει με φρενήρη ρυθμό την εκστρατεία του για να επανεκλεγεί στο αξίωμα, διέπραξε το λάθος ενώ απαριθμούσε τις επιτυχίες του.

Αφού αναφέρθηκε στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της χώρας του με τον Καναδά και το Μεξικό, που επαναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνησή του, ο Τραμπ εξέφρασε τη γνώμη του για τη συμφωνία του Παρισιού, από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ αφού εξελέγη το 2016.

«Ξέρετε τι άλλο σταμάτησα; Τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Μου αρέσει πολύ ο πρωθυπουργός Μακρόν, αλλά τον ρώτησα πώς πάει η συμφωνία, και δεν πάει πολύ καλά», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Εξοικονόμησα τρισεκατομμύρια δολάρια για εσάς, κανένας άλλος δεν θα το είχε κάνει. Είπα ότι θα ήταν καταστροφή, ήθελαν να μας πάρουν τα πλούτη μας», υποστήριξε ακόμη ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέβαλαν προσπάθειες να οικοδομήσουν στενή σχέση λίγο καιρό μετά την εκλογή του Μακρόν. Όμως στην πορεία, η σχέση τους επιδεινώθηκε αισθητά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει αλλεπάλληλες εμφανίσεις σε πολιτείες-κλειδιά, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μειώσει τη διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως τις εκλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ειρωνεύεται τον Μακρόν για τη στάση του στο Νταβός

Ο Τραμπ σχολίασε ειρωνικά την ομιλία του Μακρόν στο Νταβός, χλευάζοντας τα γυαλιά ηλίου που φόρεσε λόγω προβλήματος όρασης και λέγοντας ότι «παρίστανε τον σκληρό τύπο». Ο Μακρόν είχε καλέσει σε σεβασμό και κράτος δικαίου.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ανί Ζενεβάρ: Απαράδεκτες οι αμερικανικές απειλές για δασμούς

Η υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Ανί Ζενεβάρ καταδίκασε ως απαράδεκτες και αναποτελεσματικές τις απειλές δασμών 200% του Τραμπ σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες, κάνοντας λόγο για εκβιασμούς και καλώντας σε ευρωπαϊκή αντίσταση.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Απαράδεκτες οι απειλές Τραμπ για δασμούς στα γαλλικά κρασιά

Το περιβάλλον του Μακρόν χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» και «αναποτελεσματικές» τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά, μετά την άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Αμερικανού προέδρου.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν σε Τραμπ: Πρόταση για συνάντηση G7 στο Παρίσι

Ο Μακρόν έστειλε μήνυμα στον Τραμπ, προτείνοντας συνάντηση G7 στο Παρίσι μετά το Νταβός και δείπνο πριν την αναχώρηση. Αναφέρει σύμπτωση απόψεων για Συρία, δυνατότητα προόδου στο Ιράν και απορία για Γροιλανδία.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες

Ο Τραμπ απείλησε με τελωνειακούς δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες λόγω άρνησης του Μακρόν να μπει στο «Συμβούλιο Ειρήνης». Το Παρίσι δηλώνει ότι δεν θα ανταποκριθεί θετικά στην αμερικανική πρόκληση προς το παρόν.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ο Μακρόν άλλαξε ημερομηνίες λόγω ατζέντας Τραμπ, λέει ο Λευκός Οίκος

Η Γαλλία μετέθεσε διακριτικά τις ημερομηνίες της συνόδου G7, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Η σύνοδος θα γίνει 15-17 Ιουνίου αντί για 14-16, λόγω εκδήλωσης γενεθλίων του Τραμπ.