ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

NYT: Ο Τραμπ κατέβαλε μόλις 750 δολάρια σε φόρους - «Fake news» απαντά

Ενώ ο Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, η εφημερίδα κάνει λόγο και για νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους πλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, τη χρονιά κατά την οποία εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, και κατόπιν άλλα τόσα το 2017, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας The New York Times, η οποία δημοσίευσε χθες Κυριακή πληροφορίες για τις φορολογικές δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα την τελευταία 20ετία.

«Δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια, κατά κύριο λόγο διότι δήλωσε περισσότερες ζημίες παρά κέρδη», τόνισε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων που έγινε πρόεδρος και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο Τραμπ αρνείται πάντοτε να τις δώσει στη δημοσιότητα, ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική παράδοση δεκαετιών στις ΗΠΑ.

«Οι New York Times εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο και για νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Κατά τους Times, ο μεγιστάνας δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά.

Από την πλευρά του ο Τραμπ έκανε λόγο, όπως συνηθίζει σε περιπτώσεις τέτοιων δημοσιευμάτων, για «fake news», «ψευδείς ειδήσεις».

Πρόκειται για «απόλυτα ψευδείς ειδήσεις», για στοιχεία «κατασκευασμένα», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε στον Λευκό Οίκο.

«Πλήρωσα πολλά, και πλήρωσα επίσης φόρους εισοδήματος σε επίπεδο πολιτείας, η πολιτεία της Νέας Υόρκης φορολογεί πολύ», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει στην προεκλογική εκστρατεία την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν - αν και ο οικογενειακός του όμιλος ουδέποτε εισήχθη στο χρηματιστήριο -, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.

Σύμφωνα με τους Times, ο Τραμπ υπόκειται σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) για την επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων που ζήτησε σε μία περίπτωση αφού δήλωσε μεγάλες ζημίες. Αν ο έλεγχος της IRS καταλήξει ότι το ποσό του καταβλήθηκε αχρεωστήτως, ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θεωρεί πως η στήριξή του ενίσχυσε τον Νετανιάχου στις εκλογές

Ο Τραμπ δήλωσε πως η στήριξή του βοήθησε σημαντικά τον Νετανιάχου στις εκλογές, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται και τα exit polls δείχνουν ισοπαλία μεταξύ της δεξιάς συμμαχίας και των κεντρώων του Γκάντι Άιζενκοτ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει απαγόρευση του όρου Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλη τη χώρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη», προτιμώντας τη χρήση του «Υπερνοημοσύνη», και κάλεσε τη Wall Street Journal να υιοθετήσει τη νέα ονομασία, θεωρώντας την πιο ακριβή.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πρόσθεσε και τη Νορβηγία στη λίστα χωρών που έχει προσβάλει

Ο Τραμπ επιτέθηκε λεκτικά στη Νορβηγία, αποκαλώντας την «χώρα απόπατο» και δηλώνοντας ότι δεν θέλει νορβηγούς μετανάστες στις ΗΠΑ, επειδή η Επιτροπή Νόμπελ του Όσλο δεν του απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης.
Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

IG Metall: Ντροπιαστική η παρουσία CEO της Audi σε εκδήλωση υπέρ Τραμπ

Δριμεία κριτική δέχτηκε ο CEO της Audi από την επικεφαλής του IG Metall, επειδή συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ντροπιαστική και αντίθετη με τους κανόνες της εταιρείας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρομοίασε τον ελ Σαγιέντ με τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο Τραμπ, σε προεκλογική του ομιλία στο Μίσιγκαν, επιτέθηκε στον υποψήφιο γερουσιαστή Αμπντούλ ελ Σαγιέντ, κάνοντας αμφιλεγόμενες δηλώσεις και συσχετίζοντάς τον με τρομοκρατικές ενέργειες. Ο ελ Σαγιέντ μπορεί να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος γερουσιαστής.