ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Νοθεία των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές φοβάται ο Τραμπ

«Ο μοναδικός τρόπος να μας πάρουν τη νίκη είναι να κάνουν νοθεία», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα. 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε χθες Δευτέρα καταγγελτικό, ιδιαίτερα επιθετικό τόνο στο συνέδριο του κόμματός του, των Ρεπουμπλικάνων, στο οποίο έλαβε ικανό αριθμό ψήφων ώστε να γίνει επίσημα υποψήφιος της παράταξης και να διεκδικήσει νέα θητεία στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ την 3η Νοεμβρίου, προειδοποιώντας - χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις - ότι ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με «νοθεία» στην αναμέτρηση.

Ο μεγιστάνας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η επιστολική ψηφοφορία, πολύ συνηθισμένη μέθοδος συμμετοχής στις εκλογές στις ΗΠΑ, που όμως φέτος αναμένεται να είναι πολύ πιο ευρεία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να πολλαπλασιάσει τις παρατυπίες και τις απάτες. Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των εκλογών ωστόσο επισημαίνουν ότι οι παρατυπίες, πολύ περισσότερο η νοθεία, είναι πολύ σπάνια φαινόμενα στη χώρα.

Ο Τραμπ μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, αφού επισημοποιήθηκε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Θα αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Ο μοναδικός τρόπος να μας πάρουν τη νίκη είναι να κάνουν νοθεία», υποστήριξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Διότι «θα νικήσουμε», συμπλήρωσε.

Τα στελέχη του Grand Old Party, ή GOP, συμμετέχουν σ’ ένα συνέδριο το οποίο - όπως ακριβώς και εκείνο των Δημοκρατικών - είναι συντομευμένο, με μειωμένη φυσική παρουσία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 176.000 Αμερικανούς, κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και καταβαράθρωσε το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου.

Όπως έχει πράξει επανειλημμένα, ο Τραμπ περιέγραψε την αντίδραση των κυβερνητών των πολιτειών στην πανδημία με στενά κομματικούς όρους. Παρουσίασε τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις πολλών ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας ως απόπειρες επηρεασμού των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν την COVID για να κλέψουν τις εκλογές», είπε ο Τραμπ. «Χρησιμοποιούν την COVID για στερήσουν με απάτη από τον Αμερικανικό λαό (...) δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

Ο Μπάιντεν, 77 ετών, προηγείται του Τραμπ, 74 ετών, στις δημοσκοπήσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε πολλές από τις πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η έμφαση δίνεται σε θέματα που άπτονται του «νόμου και τάξης», του δικαιώματος της οπλοκατοχής, των μειώσεων φόρων, των «ξεχασμένων» Αμερικανών και Αμερικανίδων.

Γιατροί και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να επαινέσουν εξάλλου την πολιτική του Τραμπ διότι «έσωσε ζωές» αλλά και το βιός τους. Αναμένεται ακόμη να τοποθετηθούν υπέρ του Τραμπ γυναίκες, όπως η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, η οποία θα πει πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου «όρθωσε το ανάστημά του για την Αμερική» στη διεθνή αρένα.

Το GOP, αφήνοντας κατά μέρος την πολιτική του παράδοση, δεν θα ψηφίσει στο συνέδριό του φέτος κείμενο-πλατφόρμα, εκφράζοντας αντ’ αυτού απλά την υποστήριξή του στην πολιτική του Τραμπ. Η εκστρατεία του προέδρου έδωσε στη δημοσιότητα σειρά μάλλον γενικόλογων εξαγγελιών, όπως η «δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας σε 10 μήνες». Αντίθετα με το συνέδριο των Δημοκρατικών, δεν θα μιλήσουν εν ζωή πρώην πρόεδροι ή πρώην υποψήφιοι πρόεδροι.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξέφρασε την πίστη του στον Τραμπ στη δική του, σύντομη παρέμβαση. «Η Αμερική χρειάζεται ακόμη τέσσερα χρόνια τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο», έκρινε. «Άκουσα την περασμένη εβδομάδα ότι διακυβεύεται η δημοκρατία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι διακυβεύονται η οικονομία, ο νόμος και η τάξη», πρόσθεσε ο Πενς δηκτικά, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς.

Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων είναι πως έγινε υπόθεση πολύ οικογενειακή: πέραν της συζύγου του Τραμπ, της πρώτης κυρίας Μελάνιας, θα εκφραστούν στο βήμα τέσσερα παιδιά του, ο Ντόναλντ ο νεότερος, ο Έρικ, η Τίφανι και η Ιβάνκα. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποδεχθεί τυπικά, για δεύτερη φορά, το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μεθαύριο Πέμπτη, εκφωνώντας ομιλία σε έναν από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξουδετερώθηκε ο υπ' αριθμόν 2 του Ισλαμικού Κράτους

Ο Αμπού Μπιλάλ αλ Μινούκι, ο Νο2 του Ισλαμικού Κράτους παγκοσμίως, εξουδετερώθηκε σε κοινή επιχείρηση αμερικανικών και νιγηριανών δυνάμεων, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σι για τον Τζίμι Λάι του Χονγκ Κονγκ

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για τον Τζίμι Λάι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε τη δυσκολία της υπόθεσης για τον Κινέζο ηγέτη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες για ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και θα αποφασίσει σύντομα. Επίσης, θα δεχόταν 20ετή παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση από το Ιράν.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς είχε «καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ

Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε ότι είχε «καλή συνομιλία» με τον Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, της ειρήνης και τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.