ΓΔ: 2220.22 -0.08% Τζίρος: 58.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:41
Γαλλική σημαία Παρίσι
Η γαλλική σημαία κυματίζει στο Παρίσι, μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.

Αγανάκτηση στη Γαλλία για συνθήματα αρνητών του Ολοκαυτώματος

Μια φωτογραφία του τοπικού Τύπου δείχνει την πρόσοψη του κέντρου μνήμης με τη λέξη «μαρτυρικό» σβησμένη με λευκή μπογιά και τη λέξη «ψεύτης» γραμμένη στη θέση της, καθώς και τις λέξεις «για πότε η αλήθεια;» και το όνομα ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος.

Επιγραφές από αρνητές του Ολοκαυτώματος στην είσοδο του χωριού Οραντούρ-συρ-Γκλαν, στο κέντρο της Γαλλίας, τον τόπο μιας σφαγής επί ναζιστικής κατοχής, προκάλεσαν αγανάκτηση μέχρι την κορυφή του γαλλικού κράτους, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υπόσχεται πως θα γίνουν τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες.

Τα συνθήματα ανακαλύφθηκαν χθες, Παρασκευή, στο κέντρο μνήμης αυτού του χωριού, όπου η μεραρχία Ες-Ες Das Reich είχε σκοτώσει 642 χωρικούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του κέντρου Φαμπρίς Εσκίρ. «Επικρατεί γενική αγανάκτηση», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία του τοπικού Τύπου δείχνει την πρόσοψη του κέντρου μνήμης με τη λέξη «μαρτυρικό» σβησμένη με λευκή μπογιά και τη λέξη «ψεύτης» γραμμένη στη θέση της, καθώς και τις λέξεις «για πότε η αλήθεια;» και το όνομα ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος. Μήνυση κατατέθηκε σήμερα το πρωί, έκανε γνωστό ο Φαμπρίς Εσκίρ, και διεξάγεται έρευνα.

Στις 10 Ιουνίου 1944, οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει τους άνδρες στις σιταποθήκες του χωριού και τους είχαν τουφεκίσει. Συγκέντρωσαν στη συνέχεια τις γυναίκες και τα παιδιά μέσα στην εκκλησία και της έβαλαν φωτιά.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα πως «θα γίνουν τα πάντα» για να βρεθούν οι δράστες και καταδίκασε αυτή την «αχαρακτήριστη πράξη».

«Λερώνοντας αυτόν τον τόπο περισυλλογής, λερώνεις επίσης τη μνήμη των μαρτύρων μας», είχε δηλώσει ήδη από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών ήταν σήμερα ομόφωνες, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Άπαντες εξέφρασαν «αηδία» ή «αγανάκτηση» και κατήγγειλαν αυτές τις «αναξιοπρεπείς και δειλές» πράξεις που «πληγώνουν βαθιά» ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη «να μεταλαμπαδευθεί η μνήμη».

ΓΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρατήριο Total Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καθησυχαστική η κυβέρνηση για ελλείψεις καυσίμων

Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν αναμένονται ελλείψεις καυσίμων, παρά τις ανησυχίες λόγω πιθανής κρίσης στα Στενά του Ορμούζ. Διαθέτει στρατηγικά αποθέματα και καλεί σε ψυχραιμία, ενώ τα πρατήρια με προβλήματα δεν ξεπερνούν το 4%.
Ομιλητής σε φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Ενίσχυση ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας για ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο ΣΕΒ παρουσίασε τα αποτελέσματα του ελληνογαλλικού οικονομικού φόρουμ, τονίζοντας τη σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και αυτονομία σε άμυνα, τεχνολογία και ενέργεια.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Το Ιράν οφείλει σημαντικές παραχωρήσεις για ειρήνη

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε πως το Ιράν πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις και να αλλάξει στάση προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και να λήξει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΟΗΕ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Θα συνομιλήσω με Ιράν για λύση και άνοιγμα Στενών Ορμούζ

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τις ιρανικές αρχές για να βρεθεί λύση στην αύξηση των τιμών καυσίμων και να προωθήσει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ελπίζοντας σε πρόοδο τις επόμενες μέρες.
Λογιστικό λογισμικό επιχείρησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο: Ισχυρές εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας με τζίρο 3,3 δισ.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ανέλυσε τις ελληνογαλλικές εμπορικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι βασικός εταίρος της Ελλάδας με εμπορικό όγκο 3,3 δισ. ευρώ το 2025.