ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γαλλική σημαία Παρίσι
Φώτο: Shutterstock

Αγανάκτηση στη Γαλλία για συνθήματα αρνητών του Ολοκαυτώματος

Μια φωτογραφία του τοπικού Τύπου δείχνει την πρόσοψη του κέντρου μνήμης με τη λέξη «μαρτυρικό» σβησμένη με λευκή μπογιά και τη λέξη «ψεύτης» γραμμένη στη θέση της, καθώς και τις λέξεις «για πότε η αλήθεια;» και το όνομα ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος.

Επιγραφές από αρνητές του Ολοκαυτώματος στην είσοδο του χωριού Οραντούρ-συρ-Γκλαν, στο κέντρο της Γαλλίας, τον τόπο μιας σφαγής επί ναζιστικής κατοχής, προκάλεσαν αγανάκτηση μέχρι την κορυφή του γαλλικού κράτους, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υπόσχεται πως θα γίνουν τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες.

Τα συνθήματα ανακαλύφθηκαν χθες, Παρασκευή, στο κέντρο μνήμης αυτού του χωριού, όπου η μεραρχία Ες-Ες Das Reich είχε σκοτώσει 642 χωρικούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του κέντρου Φαμπρίς Εσκίρ. «Επικρατεί γενική αγανάκτηση», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία του τοπικού Τύπου δείχνει την πρόσοψη του κέντρου μνήμης με τη λέξη «μαρτυρικό» σβησμένη με λευκή μπογιά και τη λέξη «ψεύτης» γραμμένη στη θέση της, καθώς και τις λέξεις «για πότε η αλήθεια;» και το όνομα ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος. Μήνυση κατατέθηκε σήμερα το πρωί, έκανε γνωστό ο Φαμπρίς Εσκίρ, και διεξάγεται έρευνα.

Στις 10 Ιουνίου 1944, οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει τους άνδρες στις σιταποθήκες του χωριού και τους είχαν τουφεκίσει. Συγκέντρωσαν στη συνέχεια τις γυναίκες και τα παιδιά μέσα στην εκκλησία και της έβαλαν φωτιά.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα πως «θα γίνουν τα πάντα» για να βρεθούν οι δράστες και καταδίκασε αυτή την «αχαρακτήριστη πράξη».

«Λερώνοντας αυτόν τον τόπο περισυλλογής, λερώνεις επίσης τη μνήμη των μαρτύρων μας», είχε δηλώσει ήδη από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών ήταν σήμερα ομόφωνες, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Άπαντες εξέφρασαν «αηδία» ή «αγανάκτηση» και κατήγγειλαν αυτές τις «αναξιοπρεπείς και δειλές» πράξεις που «πληγώνουν βαθιά» ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη «να μεταλαμπαδευθεί η μνήμη».

ΓΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαδικασία διακοπής λειτουργίας της πλατφόρμας Shein

Η Γαλλία ξεκινά διαδικασία διακοπής της Shein μέχρι να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία. Η εταιρεία σταματά προσωρινά τις πωλήσεις της στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε την απόφαση πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Χουάν Κάρλος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χουάν Κάρλος ομολογεί τα λάθη του στα νέα απομνημονεύματά του

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, εξομολογείται λάθη και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του στα νέα του απομνημονεύματα «Συμφιλίωση», δηλώνοντας νοσταλγία για την Ισπανία και αναφερόμενος σε δύσκολες προσωπικές στιγμές.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση των δύο Γάλλων από το Ιράν

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο την άμεση πλήρη απελευθέρωση των Κολέρ και Παρί, που αποφυλακίστηκαν μετά από 3,5 χρόνια. Βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στο Ιράν έως ότου οριστεί η επιστροφή τους.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αυτοκίνητο χτύπησε πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν

Οδηγός παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες στο Ολερόν Γαλλίας, τραυματίζοντας δύο σοβαρά. Ο δράστης, γνώριμος στις αρχές για παραβατική συμπεριφορά και εξάρτηση, συνελήφθη. Διενεργείται έρευνα από την αστυνομία.
Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αντιδράσεις για το άνοιγμα της Shein στο Παρίσι

Παρά τη δικαστική έρευνα και κυρώσεις για τη διάθεση ακατάλληλων προϊόντων, η Shein εγκαινιάζει το πρώτο της μόνιμο κατάστημα στο Παρίσι, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και έντονων ελέγχων από τις αρχές.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθεροι μετά από 3,5 χρόνια δύο Γάλλοι για υπόθεση κατασκοπείας

Η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, μετά από 3,5 χρόνια κράτησης στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται στη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Ο Μακρόν ανακοίνωσε προσπάθειες για την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία.