ΓΔ: 2606.34 -0.33% Τζίρος: 27.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:33:39
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Νάντης

Ο ναός της Νάντης παραδόθηκε και πάλι στους πιστούς μόλις τον Μάιο του 1985 έπειτα από 13 και πλέον χρόνια εργασιών.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στον γοτθικό καθεδρικό ναό της Νάντης, στη δυτική Γαλλία, έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία γύρω στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας), διευκρινίζοντας πως οι ζημιές δεν συγκρίνονται με την πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ του Παρισιού.

«Οι ζημιές επικεντρώνονται στο μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο που φαίνεται πως έχει καταστραφεί πλήρως. Η εξέδρα στην οποία βρίσκεται είναι πολύ ασταθής και κινδυνεύει να καταρρεύσει», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο στρατηγός Λοράν Φερλέ σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από τον ναό.

Δεν είναι η πρώτη πυρκαγιά που σημειώνεται σε αυτό τον καθεδρικό. Στις 28 Ιανουαρίου 1972, η στέγη του ναού Σεν-Πιερ-ε-Σεν-Πολ στο κέντρο της Νάντης, που κατασκευάστηκε ανάμεσα στον 15ο και τον 19ο αιώνα, καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η καταστροφή προκλήθηκε έπειτα από εργασίες ενός επισκευαστή σκεπών.

Ο ναός της Νάντης παραδόθηκε και πάλι στους πιστούς μόλις τον Μάιο του 1985 έπειτα από 13 και πλέον χρόνια εργασιών.

Το 2015, πάντα στη Νάντη, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε έναν άλλο καθολικό ναό με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα τρία τέταρτα της στέγης της βασιλικής Σεν-Ντονασιέν-ε-Σεν-Ρογκασιέν, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ: «Καμία ξένη ανάμιξη δεν θα ανεχθεί η Γαλλία»

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζ.-Ν. Μπαρό ξεκαθάρισε πως το Παρίσι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα ξένης παρέμβασης στις προσεχείς εκλογές, απαντώντας στις επικρίσεις του Μελανσόν για ανεπαρκή κυβερνητική αντίδραση απέναντι σε ρωσικές παρεμβάσεις.
Έλον Μασκ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή σύγκρουση της ηγέτιδας των Οικολόγων Γαλλίας με τον Ίλον Μασκ

Η επικεφαλής των Οικολόγων Μαρί Τοντελιέ απάντησε στον Ίλον Μασκ ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού, υπερασπιζόμενη την άποψή της για ενδεχόμενο κλείσιμο του Χ κατά τις εκλογές, λόγω κινδύνου ξένων παρεμβάσεων.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Απαράδεκτη η απέλαση Ρωσίδας δημοσιογράφου από τη Γαλλία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε ως απαράδεκτη την απέλαση της Ρωσίδας δημοσιογράφου Ξένια Φιόντοροβα από τη Γαλλία, την οποία η Γαλλία κατηγορεί για προώθηση ρωσικής παραπληροφόρησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2025.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης πριν τις προεδρικές εκλογές

Λίγους μήνες πριν τις προεδρικές στη Γαλλία, η ρωσική ανάμειξη αυξάνεται αν και παραμένει λιγότερο ορατή. Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο αντιμετώπισης, με την αριστερά να ζητά ένταξη και πλατφορμών όπως TikTok και X.