ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πυρκαγιά σε δάσος

Γαλλία: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Φοντενεμπλό, καμένα 10.000 στρέμματα

Μεγάλη φωτιά στο δάσος του Φοντενεμπλό νότια του Παρισιού απείλησε 10.000 στρέμματα σε λιγότερο από 24 ώρες, με πάνω από 500 πυροσβέστες και εναέρια μέσα να επιχειρούν. Το δάσος είναι γνωστό και ως «απόθεμα βιόσφαιρας».

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στο δάσος του Φοντενεμπλό, στα νότια του Παρισιού. Παρά την κινητοποίηση 500 πυροσβεστών και τη συνδρομή εναέριων μέσων, η φωτιά εξακολουθεί να εξαπλώνεται, σε ένα φαινόμενο πρωτοφανές για την περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα, η πυρκαγιά – που εκτιμάται ότι μπορεί να προκλήθηκε από εμπρησμό – έχει καταστρέψει σχεδόν 10.000 στρέμματα δάσους.

Το δάσος του Φοντενεμπλό, γνωστό διεθνώς στους αναρριχητές και χαρακτηρισμένο από τον ΟΗΕ ως «απόθεμα βιόσφαιρας», απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

«Το διακύβευμα σήμερα (...) είναι να μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά, να σταματήσουμε την εξάπλωσή της. Η φωτιά εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο ταγματάρχης Σιλβέν Βντοβίκ, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Σεν-ε-Μαρν.

Ο νομάρχης της Σεν-ε-Μαρν, Πιερ Ορί, ανέφερε ότι η κατάσταση «δεν είναι εκτός ελέγχου, αλλά μόλις αντιμετωπίσαμε (...) μια νέα εστία φωτιάς». Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, έχουν καεί περίπου 10.000 στρέμματα, δηλαδή το 5% του συνολικού δασικού όγκου.

Εναέρια μέσα για πρώτη φορά στο Ιλ ντε Φρανς

Η πυρκαγιά ξεκίνησε την Κυριακή γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), κινητοποιώντας για πρώτη φορά στην περιοχή του Παρισιού πυροσβεστικά αεροσκάφη. Από το πρωί, δύο Canadair αντλούν νερό από τον Σηκουάνα και το ρίχνουν στις φλόγες, ενώ χθες χρησιμοποιήθηκαν δύο Dash, αεροσκάφη που ρίχνουν επιβραδυντικό υγρό, καθώς και ειδικά ελικόπτερα.

«Όλα τα μέσα κινητοπoιήθηκαν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Δύσκολες συνθήκες για τις δυνάμεις πυρόσβεσης

Ενισχύσεις έχουν σταλεί από όλη τη Γαλλία, ωστόσο το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από τη μορφολογία του εδάφους και τις συνεχείς μικροεστίες. Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι και η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω του καπνού δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις.

«Αντιμετωπίζουμε σαφώς τις τρεις χειρότερες συνθήκες», δήλωσε ένας διοικητής της πυροσβεστικής, αναφερόμενος σε άνεμο «30 έως 50 χλμ./ώρα», θερμοκρασίες άνω των 30°C και «εξαιρετικά χαμηλή» υγρασία.

Οι αρχές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, θα χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες για την πλήρη κατάσβεση και την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Έρευνα για εμπρησμό

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, που επισκέφθηκε την περιοχή, ανέφερε πως η φωτιά ενδέχεται να οφείλεται σε εμπρησμό, καθώς εντοπίστηκαν «καμιά δεκαριά εστίες έναρξης σε μια περίμετρο 1.000 μέτρων». Το θέμα διερευνάται από τις δικαστικές αρχές.

Η πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, Βαλερί Πεκρές, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πυρομανείς».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή καμένα κτίρια.

Το Φοντενεμπλό, γνωστό ως «πνεύμονας» του Παρισιού και προορισμός 15 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, βιώνει τη χειρότερη πυρκαγιά από το 1863, μετά από εκείνες του 1921 και του 1945.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 142 προσαγωγές, εκ των οποίων 126 συλλήψεις στις διαδηλώσεις

Το Σάββατο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την αγοραστική δύναμη και τα δημόσια αγαθά, σημειώθηκαν 142 προσαγωγές και 126 συλλήψεις. Ζημιές υπέστησαν δύο καταστήματα, αλλά αποφεύχθηκαν χειρότερα περιστατικά.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στη Γαλλία με μικροεπεισόδια και 1.000 συλλήψεις

Υπό αυξημένη αστυνόμευση και με αυστηρότερους ελέγχους, οι σημερινές διαδηλώσεις στη Γαλλία κύλησαν ήρεμα, με μεμονωμένα επεισόδια. Οι αρχές ανέπτυξαν 70.000 αστυνομικούς, ενώ έγιναν 1.000 συλλήψεις ή προσαγωγές.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για την επίθεση στο Τραπ

Παρατείνεται η κράτηση του υπόπτου για την επίθεση στο Τραπ, μετά την κατάθεσή του. Συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα του περιβάλλοντός του, ενώ η υγεία του θεωρείται συμβατή με την κράτηση, αναφέρει η αντιτρομοκρατική.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στο Παρίσι ανάμεσα σε αστυνομικούς και 500 διαδηλωτές

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τέλος διαδήλωσης στο Παρίσι, με 500 και πλέον ταραχοποιούς να συγκρούονται με την αστυνομία στη Λεωφόρο ντε Βενσέν. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για τη διάλυση των ταραξιών.
Ταραχές στη Γαλλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 410.000 διαδηλωτές σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, 800.000 κατά την CGT

Περίπου 410.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη Γαλλία για το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών, με 110.000 στο Παρίσι, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις 550.000 της προηγούμενης εβδομάδας.
Διαδήλωση και επεισόδια στη Γαλλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις και δακρυγόνα σε διαδηλώσεις στη Λυών, Γκρενόμπλ και Νίκαια

Η αστυνομία στη Λυών έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές που έκλεισαν δρόμο, με αφορμή τις πανεθνικές κινητοποιήσεις για το κόστος διαβίωσης. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις.