ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά σε δασική περιοχή.

Γαλλία: Αποστολή δύο Canadair για τη φωτιά στο δάσος του Φοντενεμπλό

Δύο αεροπλάνα Canadair και περισσότεροι από 500 πυροσβέστες επιχειρούν στο δάσος του Φοντενεμπλό, κοντά στο Παρίσι, για να αντιμετωπίσουν μεγάλη πυρκαγιά που ευνοήθηκε από το νέο κύμα καύσωνα στη Γαλλία.

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair επιχειρούν από το πρωί στο εμβληματικό δάσος του Φοντενεμπλό, νότια του Παρισιού, δίνοντας μάχη με μεγάλη πυρκαγιά που έχει εξαπλωθεί σε εκτεταμένη περιοχή, σύμφωνα με τις αρχές.

Τα δύο Canadair συνεχίζουν τις ρίψεις νερού, ενώ περισσότεροι από 500 πυροσβέστες αναμένονται να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις εντός της ημέρας. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται καθώς η Γαλλία βιώνει το τρίτο κύμα καύσωνα της χρονιάς, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς, η οποία ξέσπασε χθες Κυριακή, επιστρατεύθηκαν και δύο αεροσκάφη τύπου Dash για ρίψεις επιβραδυντικού υγρού. Πρόκειται για πρωτοφανή ανάπτυξη πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Παρισιού.

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν καεί περίπου 8.000 στρέμματα στο δάσος του Φοντενεμπλό, έναν ιστορικό πράσινο πνεύμονα έκτασης άνω των 200.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Οκτώ χιλιάδες στρέμματα, θα φαίνεται από ψηλά... Θα κλάψουμε το δάσος μας», δήλωσε τη νύχτα ο πρώτος αντιδήμαρχος του χωριού Βοντουέ, Ντιντιέ Μπουγκινέ, σημειώνοντας πως δεν είχε δει «ποτέ κάτι τέτοιο».

Ο νομός Σεν-ε-Μαρν (Σηκουάνα και Μάρνη), όπου βρίσκεται το δάσος, βρίσκεται από το Σάββατο σε κόκκινη επιφυλακή για καύσωνα. Η περιοχή αντιμετωπίζει πολλαπλές πυρκαγιές, που μέχρι χθες είχαν κάψει περίπου 4.000 στρέμματα πριν τεθούν υπό έλεγχο.

Οι φωτιές προκάλεσαν χθες τη διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου A6, της κύριας αρτηρίας που συνδέει το Παρίσι με τη νοτιοανατολική Γαλλία και διέρχεται μέσα από το δάσος.

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στα δρομολόγια των τρένων, λόγω ζημιών σε καλώδια. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί με «κανονική ταχύτητα», όπως ανακοίνωσε η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF Réseau.

Από χθες, ένα πυκνό νέφος καπνού είναι ορατό σε απόσταση έως και 20 χιλιομέτρων. Τα πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν μέσω μικρών δασικών δρόμων, ενώ στη μάχη συμμετέχουν και αγρότες που μεταφέρουν νερό με τα τρακτέρ τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 200 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία λόγω της ταχείας εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Επί τόπου επιχειρούν αυτή τη στιγμή 370 πυροσβέστες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγχρονο drone στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 1.800 ρίψεις με drone σε φυλακή, έγιναν πέντε συλλήψεις

Συνελήφθησαν πέντε άτομα στη Γαλλία για διακίνηση ναρκωτικών με ντρον στη φυλακή Βίλφρανς σιρ Σον. Ο ανήλικος μεταφέρθηκε σε κλειστό κέντρο, ενώ τρεις από τους τέσσερις ενήλικες προφυλακίστηκαν. Η δίκη θα γίνει το φθινόπωρο.
Πλανήτης Γη ξηρασία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Μέτρα περιορισμού νερού στο 70% της χώρας λόγω ξηρασίας

Περίπου το 70% της Γαλλίας εφαρμόζει περιορισμούς νερού λόγω εντεινόμενης ξηρασίας και επαναλαμβανόμενων καυσώνων. Η κυβέρνηση συγκαλεί συνάντηση για την κρίση, ενώ 99 νομοί βρίσκονται σε ετοιμότητα ή κατάσταση κρίσης.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ: «Καμία ξένη ανάμιξη δεν θα ανεχθεί η Γαλλία»

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζ.-Ν. Μπαρό ξεκαθάρισε πως το Παρίσι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα ξένης παρέμβασης στις προσεχείς εκλογές, απαντώντας στις επικρίσεις του Μελανσόν για ανεπαρκή κυβερνητική αντίδραση απέναντι σε ρωσικές παρεμβάσεις.