Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, αναμένεται να αποσαφηνίσει εντός της ημέρας αν θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027, μετά την τελεσίδικη καταδίκη της από το δικαστήριο του Παρισιού για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το δικαστήριο έκρινε τη Λεπέν ένοχη, ωστόσο ήρε σε μεγάλο βαθμό τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που της είχε επιβληθεί πρωτοδίκως. Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, η ποινή της θα εκτιθεί κατ’ οίκον, με την υποχρέωση να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Λεπέν αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου χωρίς να προβεί σε δηλώσεις και κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του κόμματος Εθνικός Συναγερμός.
Ο δικηγόρος της, Ροντόλφ Μποσελού, δήλωσε ότι ήταν «μερικώς ικανοποιημένος» με την απόφαση της έφεσης, χαρακτηρίζοντάς την «μια καλή αρχή». Όπως ανέφερε, σημειώθηκε «μια σημαντική αλλαγή, ιδίως όσον αφορά την ποινή της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι». Πρόσθεσε επίσης ότι «θα εξετάσουμε το σύνολο αυτής της απόφασης σήμερα το απόγευμα και θα κάνουμε μια δήλωση αργότερα σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή συνέχεια».