ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Πολωνίας και ΕΕ

Ουκρανία: Κίνηση αποκλιμάκωσης των εντάσεων με την Πολωνία

Η Ουκρανία πρότεινε νέες διαβουλεύσεις με την Πολωνία για να αμβλυνθούν οι εντάσεις λόγω ιστορικών διαφορών, ενώ ο Ζελένσκι έχασε διάκριση μετά την μετονομασία στρατιωτικής μονάδας που προκάλεσε αντιδράσεις στη Βαρσοβία.

Η Ουκρανία πρότεινε συγκεκριμένα βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Πολωνία, περιλαμβάνοντας τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων για διχαστικά ιστορικά ζητήματα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα τόνισε ότι είναι «ώρα να αφήσουμε στην άκρη τους συναισθηματισμούς».

Οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου έχουν επιδεινωθεί από τα τέλη Μαΐου, μετά την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μετονομάσει μια στρατιωτική μονάδα σε Ουκρανικό Επαναστατικό Στρατό (UPA). Η οργάνωση αυτή θεωρείται στην Πολωνία υπεύθυνη για τον θάνατο περισσότερων από 100.000 Πολωνών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντιδρώντας, ο Πολωνός πρόεδρος, ο εθνικιστής Κάρολ Ναβρότσκι, αφαίρεσε από τον Ζελένσκι την υψηλότερη τιμητική διάκριση της χώρας, το μετάλλιο του Τάγματος του Λευκού Αετού.

Ο Σιμπίχα συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σημειώνοντας ότι «διαθέτουμε αρκετή σοφία, μαθήματα από την κοινή μας Ιστορία και πολιτική βούληση για να βάλουμε τέλος στα χειροκροτήματα στη Μόσχα». Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι πρότεινε «ένα πακέτο μέτρων κατά της κρίσης», το οποίο περιλαμβάνει συνάντηση ιστορικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κάλεσμα προς θρησκευτικούς ηγέτες για διάλογο.

Ωστόσο, δεν ανέφερε ότι το Κίεβο προτίθεται να αλλάξει το όνομα της στρατιωτικής μονάδας. «Σεβόμαστε την Ιστορία των άλλων και περιμένουμε την ίδια προσέγγιση απέναντι στη δική μας Ιστορία και ανεξαρτησία από τους εταίρους μας», υπογράμμισε.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Σικόρσκι αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της συνάντησης, δηλώνοντας ότι «η διπλωματία προτιμά τη σιωπή».

Παρέμβαση Τουσκ για την αποκλιμάκωση

Νωρίτερα, ο Τουσκ ανέφερε πως το Κίεβο αναζητά τρόπους για να μειώσει τις εντάσεις με τη Βαρσοβία, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίσει την Ιστορία της εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τουσκ, πολιτικός αντίπαλος του Ναβρότσκι, επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κίεβο και σημείωσε ότι έλαβε θετικά μηνύματα από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Βαρσοβία. «Δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά έχω ενδείξεις ότι η ουκρανική πλευρά αναζητά τρόπους για να εκτονώσει την ένταση», δήλωσε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Κίεβο πρέπει να συμφιλιωθεί με την Ιστορία του για να επιτύχει τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ, μια διαδικασία που, όπως εκτιμούν διπλωμάτες, θα είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. «Δεν νοείται μια ευρωπαϊκή κοινότητα χωρίς συμφιλίωση, και δεν υπάρχει συμφιλίωση χωρίς... να αποδεχτούμε μια οδυνηρή Ιστορία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την πολωνική αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ να είναι «προσεκτική» στις δεσμεύσεις της για επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Όχι επειδή δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία χρειάζεται οικονομική υποστήριξη, αλλά επειδή πιστεύω ότι η Πολωνία έχει πολύ σημαντικές υποχρεώσεις όσον αφορά την προστασία των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σουηδία στέλνει συστήματα Patriot σε ΝΑΤΟϊκό κόμβο στην Πολωνία

Η Σουηδία θα αναπτύξει πυραυλικά συστήματα Patriot και 100 στρατιωτικούς στην Πολωνία, αντικαθιστώντας την Ολλανδία, για την προστασία του ΝΑΤΟ προς Ουκρανία. Θα στείλει επίσης μαχητικά Gripen για αποστολή επιτήρησης.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone επιτίθεται σε ουκρανικό φυλάκιο στα σύνορα με Πολωνία

Ρωσικό drone χτύπησε το ουκρανικό χωριό Σταροβοΐτοβε, κοντά στην Πολωνία, προκαλώντας ζημιές σε φυλάκιο συνόρων. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή θύματα, σύμφωνα με τον προσωρινό κυβερνήτη Βολυνίας.
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Καταργήθηκε η οδηγία για καταφύγιο μετά τις ρωσικές επιθέσεις

Το Κρατικό Κέντρο Ασφάλειας της Πολωνίας ήρε την προειδοποίηση για πιθανή αεροπορική επίθεση και ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει απειλή για την Πολωνία, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και τις πτήσεις πολωνικών μαχητικών.
Αυτοκίνητο αστυνομίας Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ουκρανός συνελήφθη για φονική επίθεση με μαχαίρι, 1 νεκρός

Ουκρανός υπήκοος συνελήφθη στην ανατολική Πολωνία για επίθεση με μαχαίρι σε αβαείο, με έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά. Όλα τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Πρόσκληση Πούτιν στη G20 ίσως ενθάρρυνε τη ρωσική επιθετικότητα

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι πιθανή πρόσκληση του Πούτιν στη G20 θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι θα στήριζε μια τέτοια κίνηση αν αυτή οδηγούσε σε δίκαιη ειρήνη.
Πολωνική σημαία στη Βαρσοβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία ζητά 15.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία

Η Πολωνία επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της σε 15.000, με στόχο μόνιμη και εκ περιτροπής παρουσία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.