ΓΔ: 2609.87 -0.17% Τζίρος: 120.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:36
Σφύρα δικαστηρίου

Μάλτα: Ξεκινά η δίκη για τον φερόμενο ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλιζία

Ξεκίνησε στη Μάλτα η δίκη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017, που είχε αποκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς.

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα το 2017, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας της δημοσιογράφου, Τζέισον Αζοπάρντι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας μου, ο άνδρας που κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία εμφανίζεται στο δικαστήριο», έγραψε στο X ο Πολ Καρουάνα Γκαλιζία, ένας από τους γιους της ερευνήτριας δημοσιογράφου και blogger που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στις 16 Οκτωβρίου 2017 στη νησιωτική χώρα της Μεσογείου.

Η δολοφονία της 53χρονης δημοσιογράφου, η οποία είχε αποκαλύψει υποθέσεις διαφθοράς με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμμετείχε στην έρευνα για τα «Panama Papers», προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και συγκλόνισε τη Μάλτα.

Ο Φένεκ, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο μαζί με άλλους κατηγορούμενους, σύμφωνα με τους Times of Malta, συνελήφθη στα τέλη του 2019 στο γιοτ του, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα.

Το 2013, ο επιχειρηματίας είχε εξασφαλίσει μια σύμβαση πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση της Μάλτας για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Λίγο πριν από τη δολοφονία της, η Καρουάνα Γκαλιζία ερευνούσε ισχυρισμούς διαφθοράς σε υψηλόβαθμα στελέχη, αποκαλύπτοντας τις σχέσεις ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και την πολιτική ελίτ της χώρας.

Την 1η Δεκεμβρίου 2019, ο τότε πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε την παραίτησή του, υπό την πίεση καθημερινών διαδηλώσεων, κατηγορούμενος για παρεμβάσεις και προστασία συνεργατών του στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ισόβια στον Σάιμον Λέβι για δολοφονίες και βιασμούς

Ισόβια κάθειρξη στον 40χρονο Σάιμον Λέβι για τις δολοφονίες δύο ιερόδουλων και βιασμούς στο Λονδίνο. Η αστυνομία παραδέχθηκε λάθη που του επέτρεψαν να συνεχίσει να επιτίθεται σε γυναίκες προτού συλληφθεί οριστικά.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καλωσορίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής στον Λίβανο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επαινεί τον Λίβανο για την κατάργηση της θανατικής ποινής και καλεί τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τερματίζοντας αυτήν την πρακτική.
Αλέξης Τσίπρας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ρωμανός: Κωμικοτραγικό ο Τσίπρας να μιλά για δικαιοσύνη κι ηθική

Ο Νίκος Ρωμανός χαρακτήρισε κωμικοτραγικό ο Τσίπρας να μιλά για δικαιοσύνη και οικονομία, αναφερόμενος σε καταγγελίες για παρασκηνιακές παρεμβάσεις, ενώ ζήτησε διαφάνεια για τη χρηματοδότηση του κόμματός του.
Σημαία Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λίβανος καταργεί τη θανατική ποινή με νέο νόμο

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε την κατάργηση της θανατικής ποινής, μια πρωτιά στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ η χώρα δεν εκτελεί ποινές από το 2004.
Μπασάρ αλ Άσαντ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Θανατική καταδίκη για Μπασάρ αλ-Άσαντ και Ατέφ Νατζίμπ στη Συρία

Συριακό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε θάνατο τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον Ατέφ Νατζίμπ για εγκλήματα πολέμου κατά τον συριακό εμφύλιο, ενώ ο Άσαντ φέρεται να έχει διαφύγει με την οικογένειά του στη Μόσχα.