ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κελί φυλακής

ΗΠΑ: Τέλος στη φυλακή «Αλκατράζ με αλιγάτορες» για μετανάστες στη Φλόριντα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ανακοίνωσε το κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών γνωστό ως «Αλκατράζ με αλιγάτορες», ύστερα από καταγγελίες για κακές συνθήκες και πολλές αγωγές οργανώσεων.

Το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα, γνωστό και ως «Αλκατράζ με αλιγάτορες», έκλεισε οριστικά, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης δομής που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η φυλακή είχε ανοίξει το 2025 από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών αγωγών από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις αυτές κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, κάνοντας λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση και σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη και ένθερμο υποστηρικτή του προέδρου Τραμπ, το κέντρο «ολοκλήρωσε τον ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε» και «σήμερα δεν έχει κανέναν κρατούμενο». Ο ΝτεΣάντις υπογράμμισε ότι η πολιτεία συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, στοιχείο που αποτελεί βασικό άξονα της δεύτερης θητείας του προέδρου.

Το αποκαλούμενο «Αλκατράζ με αλιγάτορες» δημιουργήθηκε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, τον Ιούνιο του 2025, σε ένα εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο μέσα στους βάλτους του Εβεργκλέιντς, στη νότια Φλόριντα. Κατά την επίσκεψή του στα εγκαίνια, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι αλιγάτορες των γύρω βάλτων θα λειτουργούσαν ως «φυσικοί δεσμοφύλακες».

Πολλοί πρώην κρατούμενοι περιέγραψαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τις συνθήκες ως «άθλιες». Ο Λουίς Γκονσάλες ανέφερε ότι μοιραζόταν ένα κελί με άλλα 30 άτομα, σε χώρο που σπάνια καθαριζόταν, με υπερβολική ζέστη την ημέρα και παγωνιά τη νύχτα, ενώ σμήνη κουνουπιών έκαναν την κατάσταση ανυπόφορη.

Σε αγωγές που κατατέθηκαν κατά του κέντρου, επισημαινόταν ότι οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση και ότι πολλοί φυλακίστηκαν χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Παράλληλα, περιβαλλοντικές οργανώσεις προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως η κατασκευή της φυλακής απείλησε το εύθραυστο οικοσύστημα των βάλτων και πραγματοποιήθηκε χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τον Αύγουστο του 2025, μια δικαστής της Φλόριντα είχε διατάξει το κλείσιμο του κέντρου, ωστόσο η απόφαση ανεστάλη προσωρινά από το Εφετείο, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας. Με τη σημερινή ανακοίνωση του Ρον ΝτεΣάντις, το κεφάλαιο αυτό φαίνεται να κλείνει οριστικά για την Πολιτεία της Φλόριντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Τραμπ για αποζημίωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε νέα προσφυγή του Τραμπ για αναίρεση καταδίκης του να πληρώσει 5,6 εκατ. δολάρια στη συγγραφέα Κάρολ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Στήριξη σε ενεργειακή ασφάλεια & συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

Στήριξη των ΗΠΑ στην ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος και στον ρόλο του Great Sea Interconnector και του Κέντρου Ενέργειας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλεί κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη συμφωνία Ιουνίου

Ιρανός αξιωματούχος προειδοποιεί για στρατιωτική επίθεση στο Στενό του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν άμεσα τη συμφωνία, τονίζοντας την αποτυχία της διπλωματίας και τις αυξημένες εντάσεις με τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Κριτική Δημοκρατικού σε Τραμπ για μείωση συμμετοχής ΗΠΑ σε ασκήσεις με Ν. Κορέα

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ χαρακτήρισε «ανόητη και ανακόλουθη» την απόφαση του Τραμπ να μειώσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι Κίνα και Ρωσία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του.