ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεδρικής ομιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από «αριστερή πολιτιστική επανάσταση»

Σφοδρή επίθεση στους διοργανωτές των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο, με αφορμή και τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

"Το πνεύμα της Αμερικής είναι διαχρονικό. Τιμούμε τους αληθινούς υπερ-ήρωες της χώρας μας", λέει ο εκφωνητής στην αρχή μιας ξεχωριστής βραδιάς στο όρος Ράσμορ της Νότιας Ντακότα, υπό το βλέμμα τεσσάρων προέδρων που έχτισαν τον σύγχρονο μύθο της Αμερικής: του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του Τόμας Τζέφερσον, του Θίοντορ Ρούζβελτ και του Αβραάμ Λίνκολν,  όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. 

Οι μορφές τους είναι χαραγμένες στον γρανίτη του όρους Ράσμορ, αλλά και στη μνήμη όλων των Αμερικανών. Την παραμονή της εθνικής επετείου των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων για μία βραδιά που τα είχε όλα: ρητορικές εξάρσεις, ιστορικές αναδρομές, πυροτεχνήματα και εμβατήρια προς τιμήν των Αμερικανών βετεράνων.

Περισσότεροι από 7.000 οπαδοί των Ρεπουμπλικανών βρέθηκαν στους πρόποδες του όρους Ράσμορ για να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία του προέδρου Τραμπ κι εκείνος δεν τους απογοήτευσε. "Είμαι εδώ για να διακηρύξω, ως ο πρόεδρός σας, σε όλη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο ότι αυτό το μνημείο ποτέ δεν θα βεβηλωθεί, αυτοί οι ήρωες ποτέ δεν θα αποκαθηλωθεί" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Ο μύθος τους δεν θα καταστραφεί ποτέ, τα επιτεύγματά τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Το όρος Ράσμορ θα ορθώνεται για πάντα, ως αιώνιο μνημείο για τους προγόνους μας και για την ελευθερία".

Πυρά κατά της "αριστερής πολιτιστικής επανάστασης"

Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Τραμπ συνεχίζει να διεκδικεί την επανεκλογή του, αν και οι δημοσκοπήσεις μετά τα πρόσφατα επεισόδια ρατσιστικής βίας στη Μινεάπολη- και όχι μόνο- τον φέρνουν πλέον πολύ πίσω από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Σε αυτή τη συγκυρία οι πατριωτικές εξάρσεις αποκτούν ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Αλλά ποιος είναι αυτός που θέλει να βεβηλώσει τα ιστορικά μνημεία και να αποκαθηλώσει τους εθνικούς ήρωες των ΗΠΑ; Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι γνωρίζει τον ένοχο: "Μην κάνετε λάθος, αυτή η αριστερή πολιτιστική επανάσταση επιχειρεί να ανατρέψει την Αμερικανική Επανάσταση", λέει στους οπαδούς του. 

"Αν τα καταφέρει θα καταστρέψει έναν πολιτισμό που έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, την αρρώστια, τη βία, την πείνα. Που έχει ανυψώσει την ανθρωπότητα σε νέα όρια επιτευγμάτων, ανακαλύψεων και προόδου. Για να τα καταφέρουν γκρεμίζουν κάθε άγαλμα, κάθε σύμβολο, κάθε ανάμνηση της εθνικής μας κληρονομιάς".

Σαφείς οι αναφορές Τραμπ στις πρόσφατες αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές κατέστρεψαν αγάλματα επιφανών προσωπικοτήτων της Συνομοσπονδίας την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου τον 19ο αιώνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναθέτει στην εθνοφρουρά την προστασία των ιστορικών μνημείων, εξοργίζεται ο ίδιος για τον "οργισμένο όχλο", όπως αποκαλεί τους διαδηλωτές, ενώ προειδοποιεί ότι "ο ισχυρός και υπερήφανος αμερικανικός λαός δεν θα επιτρέψει να του κλέψουν την ιστορία και τον πολιτισμό του". Επιπλέον, στην ομιλία του στο όρος Ράσμορ, υπόσχεται στους οπαδούς του ότι θα δημιουργήσει ο ίδιος ένα νέο μνημείο "για τους γίγαντες του παρελθόντος", το οποίο, εν είδη ψυχαγωγικού πάρκου, θα απαθανατίζει τις μεγαλύτερες μορφές της αμερικανικής ιστορίας".

Χωρίς μάσκες οι περισσότεροι στο ακροατήριο

Όλα δείχνουν ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχιστούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών να αποφεύγονται μαζικές συναθροίσεις λόγω της πανδημίας. Στη χθεσινή ομιλία στο όρος Ράσμορ οι αρμόδιοι μοίρασαν προστατευτικές μάσκες, αλλά οι περισσότεροι προτίμησαν να μην τις φορέσουν. Μάλιστα η κυβερνήτις της Νότιας Ντακότα είχε καλέσει τους οπαδούς των Ρεπουμπλικανών να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για "να απολαύσουν τις ελευθερίες που έχουμε σε αυτή τη χώρα".

Την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν νέο ρεκόρ κρουσμάτων (57.683 μέσα σε 24 ώρες). Ωστόσο ο Τραμπ επιμένει στην άποψή του ότι "κάποια στιγμή ο ιός απλώς θα εξαφανιστεί".   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Αμερικανοί κατηγορούν Τραμπ για ακριβότερα καύσιμα πριν τις εκλογές

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters, το 77% των Αμερικανών ψηφοφόρων κατηγορεί τον Τραμπ για την αύξηση στις τιμές καυσίμων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξετάζουν αύξηση της ετήσιας ποσόστωσης προσφύγων

Η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε δραστικά την ετήσια ποσόστωση προσφύγων στις ΗΠΑ στους 7.500, κυρίως λευκούς Αφρικάνερ από Νότια Αφρική, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξετάζει πιθανή αύξηση, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Λίβανος-Εκεχειρία
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση τριών εβδομάδων στην εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την παράταση της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τρεις εβδομάδες, μετά από συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας αισιοδοξία για ειρηνευτική συμφωνία ως το τέλος του έτους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν βιαζόμαστε» για συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Truth Social ότι έχει «όλον τον χρόνο» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει πίεση σε αντίθεση με το Ιράν και πως συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν εξυπηρετεί τα αμερικανικά και παγκόσμια συμφέροντα.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αναμένει στήριξη ΗΠΑ για πλήγμα κατά Ιράν, λέει ο Υπ. Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δηλώνει πως η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, περιμένοντας το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για να πλήξει καθορισμένους στόχους και να εξαλείψει τη δυναστεία Χαμενεΐ.