ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
Φώτο: Shutterstock

Αναβολή εκτέλεσης θανατοποινίτη στο Τενεσί λόγω αδυναμίας εύρεσης φλέβας

Στο Τενεσί αναβλήθηκε εκτέλεση θανατοποινίτη, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν κατάφερε να βρει φλέβα για ενέσιμο δηλητήριο, ενώ παράλληλα στη Φλόριντα πραγματοποιήθηκε κανονικά άλλη εκτέλεση.

Η αναβολή εκτέλεσης θανατοποινίτη στην πολιτεία του Τενεσί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το προσωπικό δεν κατάφερε να βρει φλέβα για τη χορήγηση του θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Αντίθετα, στη Φλόριντα πραγματοποιήθηκε κανονικά άλλη εκτέλεση, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Τόνι Καρούδερς, 57 ετών, καταδικασμένος σε θάνατο για τους φόνους της Ντελόις Άντερσον, του γιου της Μαρσέλο Άντερσον και του Φρέντερικ Τάκερ το 1994, κρατείτο στη φυλακή της Νάσβιλ. Η υπηρεσία φυλακών του Τενεσί ανέφερε ότι το ιατρικό προσωπικό εγκατέστησε επιτυχώς την πρώτη αντλία έγχυσης, αλλά δεν κατάφερε να βρει φλέβα για τη δεύτερη, όπως απαιτεί ο νόμος.

«Η εκτέλεση ακυρώθηκε», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπιλ Λι, χορήγησε στον Καρούδερς αναβολή ενός έτους. Ο ίδιος, που παραμένει πάνω από τρεις δεκαετίες στη φυλακή, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος.

Η Στέισι Ρέκτορ, γενική διευθύντρια της οργάνωσης Tennesseans for Alternatives to the Death Penalty (TADP), χαρακτήρισε την «αποτυχημένη προσπάθεια εκτέλεσης τρομακτική», επισημαίνοντας ότι η οργάνωση εδώ και χρόνια προειδοποιεί για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη θανατηφόρα ένεση και ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια από την πολιτεία.

Η συνήγορος του θανατοποινίτη, Μέλανι Βερντέσια, κατηγόρησε τις αρχές ότι «βασανίζουν έναν άνθρωπο που επιμένει πως είναι αθώος, στο όνομα της δικαιοσύνης», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος που υποτίθεται πως δουλεύει το σύστημά μας».

Εκτελέσεις σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ

Την ίδια ημέρα, ο Ρίτσαρντ Νάιτ, 47 ετών, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στη Φλόριντα, μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία γυναίκας και της 4χρονης κόρης της το 2000. Η εκτέλεση αυτή ανέβασε τον συνολικό αριθμό εκτελέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 14 για το τρέχον έτος.

Το 2024 είχαν πραγματοποιηθεί 47 εκτελέσεις, υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο των περίπου είκοσι ετησίως την τελευταία δεκαετία, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στη Φλόριντα. 

Οι περισσότερες εκτελέσεις εξακολουθούν να γίνονται με θανατηφόρα ένεση, ενώ το 2025 πέντε πραγματοποιήθηκαν με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που ειδικοί του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν ως μορφή «βασανιστηρίου». Επιπλέον, τρεις εκτελέσεις έγιναν με εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ σε τρεις ακόμη –Καλιφόρνια, Όρεγκον και Πενσιλβάνια– εφαρμόζεται μορατόριουμ, βάσει αποφάσεων των κυβερνητών τους. Από τις 14 εκτελέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, επτά έγιναν στη Φλόριντα, τέσσερις στο Τέξας, δύο στην Οκλαχόμα και μία στην Αριζόνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Έκδοση δύο κατηγορούμενων για ναρκωτικά από Κόστα Ρίκα στις ΗΠΑ

Η Κόστα Ρίκα εξέδωσε στις ΗΠΑ δύο φερόμενα μέλη της Clan del Golfo, μεταξύ των οποίων τον «σημαντικότερο» διακινητή ναρκωτικών στη χώρα. Οι δύο άνδρες θα οδηγηθούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρεις θανατοποινίτες εκτελέστηκαν μέσα σε 24 ώρες

Δύο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν σε Τενεσί και Οκλαχόμα, ενώ επίκειται και τρίτη εκτέλεση, για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια στις ΗΠΑ. Οι εκτελέσεις έγιναν με θανατηφόρο ένεση σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Χάρβαρντ για τις διαδηλώσεις Ισραήλ

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ για ανοχή σε αντισημιτικές ενέργειες υπέρ Παλαιστινίων, κρίνοντας πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μήνυση κατά Τραμπ για πώληση πρόσβασης σε αναρτήσεις στο Truth Social

Δύο αμερικανικά ΜΜΕ κατέθεσαν αγωγή στη Νέα Υόρκη κατά της πώλησης προνομιακής πρόσβασης στις αναρτήσεις του Τραμπ στο Truth Social, χαρακτηρίζοντας το σύστημα «διεφθαρμένο και αντισυνταγματικό».
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οριακή έγκριση Τοντ Μπλανς ως υπουργού Δικαιοσύνης από Γερουσία

Με οριακή πλειοψηφία (50-49) οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία επικύρωσαν τον Τοντ Μπλανς ως Γενικό Εισαγγελέα, παρά δικομματικές ανησυχίες για την ανεξαρτησία του. Κόλινς και Μουρκόφσκι ψήφισαν κατά του διορισμού.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Εθνική ντροπή» το μπλόκο στο χορευτικό σαλόνι του Λευκού Οίκου

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «εθνική ντροπή» τη δικαστική απόφαση που μπλοκάρει τη δημιουργία αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας πως απειλεί την εθνική ασφάλεια και προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.