ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν το ασφαλές πέρασμα στα Στενά του Ορμούζ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στο άνοιγμα των στενών του Ορμούζ, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για δεκατετραήμερη κατάπαυση πυρός με το Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν ενεργά στην αποσυμφόρηση των στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα για τη διεθνή μεταφορά ενέργειας. Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε εκεχειρία διάρκειας δύο εβδομάδων, μόλις μία ώρα πριν από τη λήξη του τελεσιγράφου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προηγουμένως απειλήσει με στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, γνωστοποίησε ότι αποδέχθηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια των διελεύσεων από τα στενά του Ορμούζ, τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις 28 Φεβρουαρίου.

«Οι Ηνωμένες Ποιλιτείες της Αμερικής θα βοηθήσουν να αποσυμφορηθεί η κίνηση (των πλοίων) στα στενά του Ορμούζ», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, υπογραμμίζοντας τη σημασία του περάσματος από το οποίο διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως «θα υπάρξουν πολλές θετικές δράσεις» και ότι η συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη του Ιράν. «Το Ιράν μπορεί να αρχίσει τη διαδικασία της ανοικοδόμησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία για σταθερότητα και ανάπτυξη

Νωρίτερα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί είχε επισημάνει ότι η ασφαλής διέλευση των πλοίων θα διασφαλιστεί «μέσω ενός συντονισμού με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και λαμβάνοντας υπόψη τεχνικά ζητήματα».

Στο μήνυμά του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα φορτώσουμε προμήθειες κάθε είδους και απλώς θα είμαστε εκεί για να βεβαιωθούμε πως όλα πηγαίνουν καλά».

Ο τόνος του αμερικανού προέδρου ήταν εμφανώς πιο θετικός σε σύγκριση με τις προηγούμενες δηλώσεις του, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. «Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να είναι η Χρυσή Εποχή της Μέσης Ανατολής!!!», σημείωσε με ενθουσιασμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο 33% η χαμηλότερη δημοτικότητα του Τραμπ και στις δύο θητείες

Η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, με μόνο το 33% να εγκρίνει το έργο του, σύμφωνα με Ipsos/Reuters. Η πλειοψηφία ανησυχεί για παρατεταμένο πόλεμο με το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος στοχοποιούν ρεπόρτερ του CNN

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν έντονα σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN για επίθεση Δημοκρατικού πολιτικού, χαρακτηρίζοντάς την "αηδιαστική" και κατηγορώντας το δίκτυο για "φτηνό χτύπημα" κατά συνεργάτιδας του.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν επιδιώκουμε νέα συμφωνία με Ιράν – Το Ιράν διαφωνεί με τους όρους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν παράταση του μνημονίου με το Ιράν και πως το Ιράν δεν θα υπογράψει τη συμφωνία που θεωρεί ο ίδιος απαραίτητη για τη λύση της κρίσης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση Τραμπ για αποζημίωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε νέα προσφυγή του Τραμπ για αναίρεση καταδίκης του να πληρώσει 5,6 εκατ. δολάρια στη συγγραφέα Κάρολ για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμηση, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση.