ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματός του

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρέστη στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη συζήτηση σχετικά με το διάταγμά του που αφορά την αυτόματη πολιτογράφηση παιδιών γεννημένων στις ΗΠΑ. Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστήριο. Τον συνόδεψε η Παμ Μπόντι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία για τη νομιμότητα του διατάγματός του που επιχειρεί να καταργήσει το δίκαιο του εδάφους. Το διάταγμα αφορά την αυτόματη απόκτηση υπηκοότητας από παιδιά που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έξω από το νεοκλασικό κτίριο του δικαστηρίου, στον Λόφο του Καπιτωλίου, είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του προέδρου. Ένα από αυτά ανέγραφε χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ πρέπει να φύγει τώρα».

Η αυτοκινητοπομπή του προέδρου ξεκίνησε από τον Λευκό Οίκο και διέσχισε τις λεωφόρους Συντάγματος και Ανεξαρτησίας, περνώντας από το Μνημείο Ουάσινγκτον και το Νάσιοναλ Μολ, ενώ πλήθος πολιτών παρακολουθούσε από το πεζοδρόμιο. Τον Τραμπ συνόδευε η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι.

Μπαίνοντας στην αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Τραμπ κάθισε στην πρώτη σειρά του χώρου που προορίζεται για το ακροατήριο, σηματοδοτώντας μια πρωτόγνωρη στιγμή για την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Το ιστορικό και οι νομικές προεκτάσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει στηρίξει τον Τραμπ σε σειρά ζητημάτων αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025. Οι αποφάσεις αυτές αφορούσαν θέματα όπως το μεταναστευτικό, οι μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων, η περικοπή της ξένης βοήθειας και η απαγόρευση στρατολόγησης διεμφυλικών ατόμων.

Ωστόσο, στις 20 Φεβρουαρίου, το Δικαστήριο προκάλεσε πλήγμα στην κυβέρνηση, κρίνοντας παράνομους τους δασμούς που είχε επιβάλει ο πρόεδρος. Έκτοτε, ο Τραμπ έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις στους έξι «ανόητους δικαστές» που δεν τον στήριξαν, σημειώνοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών είχαν διοριστεί από τον ίδιο.

Η σημασία της παρουσίας του προέδρου

Σύμφωνα με την ιστορικό Κλερ Κούσμαν της Ιστορικής Εταιρείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Τραμπ είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που παρακολουθεί δια ζώσης συνεδρίαση του θεσμού. Αντίστοιχα παραδείγματα προέδρων υπάρχουν μόνο από τον 19ο αιώνα, όπως οι Τζον Κουίνσι Άνταμς, Γκρόβερ Κλίβελαντ και Μπέντζαμιν Χάρισον, οι οποίοι όμως δεν κατείχαν το αξίωμα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Ο Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, πρόεδρος την περίοδο 1909-1913, ανέλαβε αργότερα καθήκοντα αρχιδικαστή.

Το επίκεντρο της συνταγματικής διαμάχης

Κεντρικό σημείο της σημερινής υπόθεσης αποτελεί η 14η Τροπολογία του Συντάγματος, που υιοθετήθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο το 1868 και ορίζει ότι όποιος γεννιέται στις ΗΠΑ είναι πολίτης της χώρας. Κατώτερο δικαστήριο είχε προηγουμένως μπλοκάρει το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ, κρίνοντάς το αντισυνταγματικό, καθώς ζητούσε να μη χορηγείται υπηκοότητα σε παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από γονείς χωρίς αμερικανική ιθαγένεια ή μόνιμη άδεια παραμονής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η αυτόματη χορήγηση υπηκοότητας σε όσους γεννιούνται στο αμερικανικό έδαφος ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση και δημιουργεί φαινόμενα «τουρισμού τοκετού», με γυναίκες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλειστικά για να γεννήσουν και να εξασφαλίσουν υπηκοότητα για τα παιδιά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπόσχεση για 5.000 δολάρια σε κάθε Αμερικανό αν νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να δώσει 5.000 δολάρια σε κάθε ενήλικο Αμερικανό, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, με τη δέσμευση τα χρήματα να δαπανηθούν στις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια στη Νάταλι Χαρπ και σε δύο βοηθούς

Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια ως δώρο τέλους χρονιάς στην βοηθό του Νάταλι Χαρπ, ενώ παρόμοια ποσά έλαβαν άλλες δύο συνεργάτιδες. Το Λευκό Οίκο υπερασπίστηκε την πράξη, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συγχαίρει την ακροδεξιά Γερμανίας για τη νίκη της την Κυριακή

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε χθες τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη βραδιά» για το «λαϊκιστικό κόμμα». Έκανε αναφορά σε «MGGA», προσαρμόζοντας το γνωστό του σύνθημα για τη Γερμανία.