ΓΔ: 2470.95 -0.07% Τζίρος: 278.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λευκός Οίκος ΗΠΑ

ΗΠΑ: Δικαστής μπλοκάρει τη νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον σταμάτησε τα έργα για την αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος είναι διαχειριστής, όχι ιδιοκτήτης. Οι εργασίες απαιτούν έγκριση Κογκρέσου και μπορούν να συνεχιστούν μόνο με άδεια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρίτσαρντ Λίον διέταξε τη διακοπή των εργασιών για την ανέγερση της νέας αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο, έργο που προωθούσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με στόχο, όπως αναφέρει, να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα στα αμερικανικά μνημεία.

Στην απόφασή του, ο δικαστής υπογραμμίζει πως «ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο τοποτηρητής του Λευκού Οίκου για τις επόμενες γενιές των προεδρικών οικογενειών, ωστόσο δεν είναι ο ιδιοκτήτης του». 

Κρίνει ότι το σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου κατεδαφίστηκε η ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου τον περασμένο Οκτώβριο, απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου.

«Δεν είναι πολύ αργά για να δοθεί η άδεια του Κογκρέσου για τη συνέχιση των εργασιών», σημειώνει ο δικαστής, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει ρητά την άδεια ώστε η αίθουσα να κατασκευαστεί με ιδιωτικούς πόρους.

Η εφαρμογή της απόφασης ανεστάλη για δύο εβδομάδες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε πρόθεση να ασκήσει έφεση – κάτι που συνέβη λίγες ώρες αργότερα.

Η προσφυγή του National Trust και οι αντιδράσεις

Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο δικαιώνει το National Trust for Historic Preservation (NTHP), το οποίο έχει την ευθύνη για την προστασία των ιστορικών κτιρίων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το NTHP είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες αξιολόγησης και δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια του Κογκρέσου.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο Τραμπ ανάρτησε στο Truth Social το σχόλιο «Έχει ΑΔΙΚΟ!», υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν ζητήθηκε έγκριση του Κογκρέσου για έργα εντός του Λευκού Οίκου, ανεξαρτήτως μεγέθους ή σημασίας.

Σε άλλη ανάρτηση, χαρακτήρισε το National Trust for Historic Preservation «ένα μάτσο παλαβούς εξτρεμιστές της αριστεράς» που αντιτίθενται σε «μία αίθουσα χορού που θα κοστίσει λιγότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό της, προχωρά ταχύτερα και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο».

Το αυξανόμενο κόστος και η επιμονή του Τραμπ

Στην πραγματικότητα, το κόστος του έργου έχει ήδη διπλασιαστεί, φθάνοντας στα 400 εκατομμύρια δολάρια από τα αρχικά 200 εκατομμύρια.

«Χτίζω, εκτός όλων των άλλων που κάνω, μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες αίθουσες χορού του κόσμου», είχε δηλώσει ο Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο, χαρακτηρίζοντας το έργο «δώρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες» και υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ αργά» για να διακοπούν οι εργασίες.

Σε επόμενες αναρτήσεις, ο πρόεδρος τόνισε ότι η διακοπή των εργασιών «σε αυτό το προχωρημένο στάδιο θα ήταν καταστροφική για τον Λευκό Οίκο και τη χώρα», ενώ κατηγόρησε το National Trust ότι «κοροϊδεύει την Αμερική» και εμποδίζει «μια απελπιστικά αναγκαία επέκταση» του ιστορικού κτιρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν φταίει ο αμερικανικός στρατός για τον βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τον βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις και οι πύραυλοι προέρχονταν κι από άλλες πλευρές, παρά δημοσίευμα για αμερικανικό σφάλμα στόχευσης.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Ζελένσκι τα πηγαίνει «μάλλον καλά» στον πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι «τα πάει μάλλον καλά» στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, προσθέτοντας πως «αντέχει». Την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε αλλαγή στάσης υπέρ του Κιέβου από τον πρόεδρο στη G7 στη Γαλλία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Ρούτε: Οι χώρες του ΝΑΤΟ απογοήτευσαν τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ απογοήτευσαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, ασκώντας ιδιαίτερη κριτική στην Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν προχωρά σε μεγάλες παραχωρήσεις, λένε οι ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν «με μεγάλη διαφορά» και πως οι Ιρανοί συμφωνούν σε όλα, αλλιώς θα υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δικαστήριο ζητά εξηγήσεις για κάλυψη πρόσοψης στο Κέντρο Κένεντι

Ομοσπονδιακός δικαστής ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ ως τις 31 Ιουλίου εξηγήσεις για την ύπαρξη μουσαμά και σκαλωσιάς στην πρόσοψη του Κέντρου Κένεντι, παρότι έχει αφαιρεθεί το όνομα Τραμπ μετά από δικαστική εντολή.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν υπογράφω τον νόμο στέγασης χωρίς ψήφιση του εκλογικού νομοσχεδίου

Ο Τραμπ αρνείται να υπογράψει το νέο νομοσχέδιο για τη στέγαση, παρά την ευρεία στήριξη του Κογκρέσου, απαιτώντας πρώτα την υιοθέτηση αυστηρότερων εκλογικών μέτρων από τη Γερουσία. Η τελετή υπογραφής αναβλήθηκε επ' αόριστον.