ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τόκιο και Όρος Φούτζι
φώτο: Τόκιο Ιαπωνία. credit: Shutterstock

Ιράν: Αφέθηκε ελεύθερος ένας από τους δύο κρατούμενους Ιάπωνες

Οι ιρανικές αρχές απελευθέρωσαν έναν από τους δύο Ιάπωνες που κρατούσαν, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι. Ο άνδρας επιστρέφει στην Ιαπωνία, ενώ τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως είχε συλληφθεί τον Ιούνιο.

Ένας από τους δύο Ιάπωνες πολίτες που κρατούνταν στο Ιράν αφέθηκε ελεύθερος, όπως ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το άτομο αυτό, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, αναχώρησε την Τετάρτη από το Ιράν και επιστρέφει στην Ιαπωνία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV, ο Μοτέγκι απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο πολίτης αυτός είχε συλληφθεί τον Ιούνιο στο Ιράν. Η απελευθέρωσή του πραγματοποιήθηκε αφού οι ιρανικές αρχές έκριναν ότι έχει εκτίσει την ποινή του, σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji Press, το οποίο επικαλέστηκε ανώνυμες διπλωματικές πηγές από το Τόκιο.

Ο Μοτέγκι ανέφερε ότι είχε ασκήσει «έντονες πιέσεις» στον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί για την απελευθέρωση και των δύο Ιαπώνων πολιτών, επιβεβαιώνοντας ότι ο δεύτερος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση.

Η υπόθεση του δεύτερου Ιάπωνα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο δεύτερος Ιάπωνας που κρατείται είναι ο επικεφαλής του γραφείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης NHK στην Τεχεράνη, ο οποίος συνελήφθη τον Ιανουάριο και μεταφέρθηκε σε φυλακή όπου κρατούνται πολιτικοί κρατούμενοι.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης είχε επιβεβαιώσει τότε ότι ένας Ιάπωνας πολίτης τέθηκε υπό κράτηση στις 20 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Ο Μοτέγκι απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει αν πρόκειται για εργαζόμενο του NHK.

«Αναφορικά με το δεύτερο πρόσωπο, παραμένουμε σε επαφή με την οικογένειά του και εργαζόμαστε για να πετύχουμε την άμεση απελευθέρωσή του», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τόκιο νυχτερινή πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο: Άνδρας με σφυρί τραυμάτισε παιδιά και επιτέθηκε σε αστυνομικούς

Άνδρας 44 ετών επιτέθηκε με σφυρί σε δύο εφήβους στο Τόκιο, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν στο πρόσωπο και ελαφρά τον άλλον. Στη συνέχεια ψέκασε αστυνομικούς με άγνωστη ουσία και διέφυγε, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.
Σημαίες Αυστραλίας Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Αυστραλίας: Δυσανάλογος ο αντίκτυπος του πολέμου στη Μ. Ανατολή στην Ασία-Ειρηνικό

Η Αυστραλή ΥΠΕΞ Πένι Γουόνγκ δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επηρεάζει έντονα την Ασία-Ειρηνικό και δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με την Ιαπωνία, ενόψει της επίσκεψης της Ιαπωνίδας Πρωθυπουργού για ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας.
Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Άρση της προειδοποίησης για μεγασεισμό, μία εβδομάδα μετά τα 7,7 Ρίχτερ

Η Ιαπωνία ήρε την προειδοποίηση για μεγα-σεισμό μια εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη βόρεια χώρα. Η προειδοποίηση είχε εκδοθεί λόγω αυξημένου κινδύνου για νέο σεισμό άνω των 8 Ρίχτερ.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ συγκλόνισε το Χοκάιντο στην Ιαπωνία

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας τη Δευτέρα το πρωί (ώρα Ιαπωνίας, βράδυ Κυριακής στην Ελλάδα), με εστιακό βάθος 80 χιλιομέτρων, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών.
Ο ορίζοντας του Τόκιο
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο: Ενθαρρύνει εργαζομένους να φορούν βερμούδες για εξοικονόμηση ενέργειας

Το Τόκιο ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να φορούν βερμούδα στη δουλειά για λιγότερη χρήση κλιματιστικού, λόγω ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση στη Μέση Ανατολή. Εντάσσεται στην ενισχυμένη εκστρατεία "Cool Biz" για εξοικονόμηση ενέργειας.